Τουρκία: Αντίποινα για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα – Αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα με την έρευνα να προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Τουρκία: Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, ένας από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στην Άγκυρα συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων της κουρδικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα το πρωί. Ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και ο άλλος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά.

Τουρκία: ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή της έκρηξης έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Στη βραδινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δράστες της αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως χαρακτηρίζεται, χρησιμοποίησαν ένα όχημα το οποίο έκλεψαν από έναν πολίτη τον οποίο δολοφόνησαν.

Οι διασυνδέσεις ενός από τους δράστες με το PKK έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ το υπουργείο προσθέτει ότι οι έρευνες για τον άλλο δράστη συνεχίζονται.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μετά την επίθεση, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και κατέστρεψαν 20 στόχους του PKK. Ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ στη Γκάρα, στο Χακούρκ, στη Μετίνα και Καντίλ, τόνισε το τουρκικό υπουργείο.

Το ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα.

«Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF που πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση.

Σε βίντεο που ανέβηκε στο twitter καταγράφεται η στιγμή που γίνεται η έκρηξη μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών. Πεζοί που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, όπως φαίνεται στο βίντεο, άρχισαν να τρέχουν τρομαγμένοι για να γλιτώσουν. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ ο καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά στο γιλέκο του και είναι νεκρός. Ένας ακόμη τρομοκράτης εξουδετερώθηκε από τις αρχές ασφαλείας.

«Δύο τρομοκράτες εμφανίστηκαν με ελαφρύ εμπορικό όχημα περίπου στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών και εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβα», διευκρίνισε στην πλατφόρμα X ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια«Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι ο τελευταίος τρομοκράτης να έχει εξουδετερωθεί», υπογράμμισε ο Γερλικάγια.

Ο Γερλικαγιά κάλεσε τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να μεταδίδουν εικόνες από την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά της η γενική εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα. Απαγόρευσε επίσης σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά δίκτυα, να μεταδίδουν εικόνες από τον τόπο της επίθεσης.

Τουρκία τρομοκρατική επίθεση

Ερντογάν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους  

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της τουρκικής Βουλής, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της επίθεσης. Από το βήμα της τουρκικής Βουλής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους «τρομοκράτες» και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κάνει την Τουρκία να «υπομένει 40 χρόνια», μερικές ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, στο κέντρο της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας κάνει να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αντίθετα, δεν έκανε καμία αναφορά στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία οι βουλευτές υποτίθεται πως θα επικυρώσουν στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως δεν θα «ανεχθεί νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας. «Αν έχουν την πρόθεση να βάλουν τέλος στη διαδικασία ένταξης που δεν υφίσταται παρά μόνο στα χαρτιά, είναι δική τους απόφαση», είπε.

Η οργή του προέδρου απορρέει από μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο επέκρινε την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα επειδή καταδίκασε έναν άνδρα για τρομοκρατία, με μοναδική βάση το ότι χρησιμοποίησε την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων ByLock.

Ο Ερντογάν μιλούσε μερικές ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ