Το «θαλάσσιο μωρό» που σκορπά τον τρόμο στην Μαύρη Θάλασσα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Οι Ουκρανοί αποκαλύπτουν ποιο είναι το θαλάσσιο drone με το παρατσούκλι «θαλάσσιο μωρό», που έχει σκορπίσει τον τρόμο στον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει νέες τακτικές στα πεδία των μαχών εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για όλες τις άμυνες παγκοσμίως.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η εξέλιξη των Μη Επανδρωμένων Οχημάτων, σε γη, θάλασσα και αέρα έχει προκαλέσει πολλές ανατροπές στα πεδία των μαχών, δημιουργώντας πονοκέφαλο σε οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις, που διαπιστώνουν τα πανάκριβα οπλικά τους συστήματα να είναι ευάλωτα σε δυσανάλογου μεγέθους και κόστους οπλικά μη επανδρωμένα συστήματα.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα θαλάσσια drones, USV – Unmanned Sea Vehicles – που έχουν εξελίξει με πολύ χαμηλό κόστος οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κι έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον ρωσικό στόλο.

Στις 6 Αυγούστου έγινε γνωστό το μαζικό χτύπημα με ουκρανικά θαλάσσια drones του ρωσικού πλοίου «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ». Τελικά το πλοίο φαίνεται να βυθίστηκε στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ όπου ρυμουλκήθηκε. Οι Ουκρανοί τότε είχαν δώσει βίντεο στη δημοσιότητα από τη στιγμή που το θαλάσσιο drone προσέγγισε και χτύπησε το πλοίο.

Χθες, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, με το οποίο αποκάλυψαν τον τύπο του drone που έχουν κατασκευάσει κι έχουν καταφέρει να προκαλέσουν τρόμο στον ρωσικό στόλο στην Μαύρη Θάλασσα.

Το παρατσούκλι του είναι “Sea Baby”, που μεταφράζεται ως «Θαλάσσιο Μωρό». Έχει ενιαίο χαμηλό σφηνοειδές σχήμα, που το καθιστά δύσκολα ανιχνεύσιμο από τα αντίπαλα ραντάρ, ενώ σύμφωνα με τους Ουκρανούς φέρει εκρηκτικά 850 κιλών, που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση με τον στόχο.

Αυτά τα θαλάσσια σκάφη αυτοκτονίας “kamikaze drones” αποτελούν την νέα αναδυόμενη απειλή για κάθε αντίπαλο στόλο στα παγκόσμιο επίπεδο και είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη μετά τα εναέρια περιφερόμενα drones αυτοκτονίας.

Αυτό είναι κάτι που εγκαίρως έχουν εντοπίσει ως μεγάλο πρόβλημα στο Πολεμικό Ναυτικό και γι’ αυτό η ηγεσία καίγεται για την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας με εξελιγμένες δυνατότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στις μη επανδρωμένες απειλές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ