Το ρόβερ της NASA καταγράφει έναν τεράστιο «διάβολο σκόνης» στον πλανήτη Άρη – ΒΙΝΤΕΟ

Οι «διάβολοι σκόνης» – κατακόρυφες στήλες θερμού αέρα και σωματιδίων – μπορεί να φαίνονται σαν ένα καιρικό φαινόμενο που απαντάται μόνο στη Γη. Εικόνες από αεροστρόβιλους σκόνης που φτάνουν σε ύψους περίπου 2 χιλιομέτρων έστειλε από τον Πλανήτη Άρη στην Γη το ρόβερ Perseverance της NASA. Οι συγκεκριμένοι στρόβιλοι λέγονται «διάβολοι σκόνης» και αποτελούνται από θερμό αέρα και σωματίδια. Μπορεί οι επιστήμονες να θεωρούσαν ότι αυτές οι εικόνες απαντώνται μόνο στην Γη, αλλά το βίντεο της NASA δείχνει ότι το ίδιο φαινόμενο σημειώνεται και στον Άρη και έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το Perseverance κατέγραψε τον διάβολο της σκόνης καθώς κινείτο από ανατολικά προς τα δυτικά με ταχύτητα περίπου 12 μιλίων την ώρα στο Thorofare Ridge, που βρίσκεται στο δυτικό χείλος του κρατήρα Jezero του Άρη, σύμφωνα με την MailOnline.

Ο κρατήρας Jezero

Ο στρόβιλος ήταν περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από το εξάτροχο ρόβερ, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 μετά από ένα ταξίδι σχεδόν επτά μηνών στο διάστημα.
Εκτός από τη συλλογή δειγμάτων πετρωμάτων και την παραγωγή οξυγόνου, το Perseverance λειτουργεί ως ένα ζευγάρι μάτια στον Άρη, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να μάθουν για τον καιρό του πλανήτη, από 230 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Το κλιπ – στο οποίο η ταχύτητα έχει αλλάξει για να φανεί η πρόοδος που κάνει ο στρόβιλος- αποτελείται από 21 καρέ που τραβήχτηκαν με διαφορά τεσσάρων δευτερολέπτων, σύμφωνα με τη NASA.

rover mars
Το rover της NASA

Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο, οι επιστήμονες του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της υπηρεσίας εξήγησαν ότι ο «διάβολος της σκόνης» καταγράφηκε από μία από τις “Navcams” του Perseverance. Αυτές οι ασπρόμαυρες κάμερες πλοήγησης, που είναι τοποθετημένες στην κορυφή του μακρύ “λαιμού” του ρόβερ, χρησιμοποιούν ορατό φως για τη συλλογή πανοραμικών τρισδιάστατων εικόνων.

Παρόλο που μόνο τα κάτω 387 πόδια (118 μέτρα) της  δίνης ήταν ορατά στο κάδρο της κάμερας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη σκιά του διαβόλου της σκόνης για να υπολογίσουν το πλήρες ύψος του σε περίπου 2 χιλιόμετρα. «Δεν βλέπουμε την κορυφή του διαβόλου της σκόνης, αλλά η σκιά που ρίχνει μας δίνει μια καλή ένδειξη του ύψους του», δήλωσε ο Mark Lemmon, πλανητικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης στο Boulder του Κολοράντο και μέλος της επιστημονικής ομάδας Perseverance.

Το επιταχυνόμενο κλιπ τραβήχτηκε στις 30 Αυγούστου, την 899η αρειανή ημέρα ή “sol” της αποστολής του Perseverance στον Άρη. Ένα sol 9μία αρειανή ημέρα) διαρκεί 24 ώρες και 37 λεπτά – δηλαδή λίγο περισσότερο από μια γήινη ημέρα.

Όπως και στη Γη, οι διάβολοι σκόνης σχηματίζονται όταν ανερχόμενες μάζες θερμού αέρα αναμειγνύονται με κατερχόμενες στήλες ψυχρότερου αέρα, μεταφέροντας σκόνη και συντρίμμια.
Ωστόσο οι αρειανές εκδοχές τους μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συναντάμε στη Γη, λόγω της χαμηλότερης βαρύτητας και της αφθονίας σκόνης στον γειτονικό πλανήτη.
Οι διάβολοι σκόνης είναι επίσης πιο εμφανείς κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι θερμότερες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ