Μυστήριο γύρω από χρυσό βυζαντινό νόμισμα με ελληνική επιγραφή και το πρόσωπο του Χριστού – Βρέθηκε 2.574 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο προέλευσής του

Ένα πολύ σπάνιο, αρχαίο, χρυσό νόμισμα που βρέθηκε πρόσφατα στα βουνά της κεντρικής Νορβηγίας θα μπορούσε να ανήκε σε έναν από τους πρώτους μονάρχες, σύμφωνα με Νορβηγούς αξιωματούχους.

Το χρυσό νόμισμα ανακαλύφθηκε από έναν ανιχνευτή μετάλλων στο Vestre Slidre, μια αγροτική πόλη γνωστή για το σκι, στη νοτιοκεντρική κομητεία Innlandet της Νορβηγίας. Το όνομα αυτού του τύπου νομίσματος είναι «ιστάμενο νόμισμα», δηλαδή πρότυπο νόμισμα.

Το νόμισμα αυτό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 960 μ. Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα στο Βυζάντιο, ανέφερε ο Δήμος της κομητείας Innlandet σε δελτίο τύπου. Αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα πρέπει να ταξίδεψε περίπου 2.574 χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία προέλευσής του.

«Έχει διατηρηθεί εξαιρετικά καλά. Το νόμισμα εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από όταν χάθηκε, ίσως πριν από χίλια χρόνια», ανέφερε το δελτίο τύπου του Δήμου.

Το αρχαίο χρυσό νόμισμα που βρέθηκε στην Νορβηγία.
Οι δύο αυτοκράτορες του Βυζαντίου Βασίλειος Β και Κωνσταντίνος Η΄ μαζί με την ελληνική επιγραφή «Βασίλειος και Κωνσταντίνος, αυτοκράτορες των Ρωμαίων». Πηγή: MARTINE KASPERSEN/INNLANDET COUNTY MUNICIPALITY

Οι δύο επιγραφές του νομίσματος στα ελληνικά

Το αρχαίο νόμισμα εισήχθη στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που ονομάζεται επίσης Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και πιθανότατα «κόπηκε» στην Κωνσταντινούπολη, την τότε πρωτεύουσα του Βυζαντίου.

Είναι διακοσμημένο και στις δύο πλευρές. Στην μία πλευρά να φαίνεται μια ανάγλυφη απεικόνιση του Χριστού που κρατά μια Βίβλο. Η άλλη όψη απεικονίζει τους πρώην βυζαντινούς αυτοκράτορες Βασίλειο Β’ και Κωνσταντίνο Η’, σύμφωνα με την κομητεία Innlandet.

Τα δύο αδέρφια κυβέρνησαν διαδοχικά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία προς τα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. Με βάση το χρονικό πλαίσιο που ήταν στον θρόνο οι δύο αυτοκράτορες οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το νόμισμα στην Νορβηγία μάλλον κόπηκε κάποια στιγμή μεταξύ 977 και 1025 μ.Χ.

Το νόμισμα έχει επιγραφές. Η μία είναι γραμμένη στα λατινικά με τη σφραγίδα του Χριστού και γράφει: «Ιησούς Χριστός, Βασιλιάς εκείνων που βασιλεύουν». Η άλλη είναι γραμμένη στα ελληνικά στην άλλη όψη του νομίσματος και αναφέρει: «Βασίλειος και Κωνσταντίνος, αυτοκράτορες των Ρωμαίων», σύμφωνα με την κομητεία.

Το αρχαίο χρυσό νόμισμα που βρέθηκε στην Νορβηγία.
Το αρχαίο χρυσό νόμισμα που βρέθηκε στην Νορβηγία. Η πλευρά με την μορφή του Ιησού Πηγή: MARTINE KASPERSEN/INNLANDET COUNTY MUNICIPALITY

Το μυστήριο με το βυζαντινό νόμισμα και οι εκτιμήσεις

Στο απόγειο της δύναμης της, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία περιλάμβανε μεγάλο μέρος των εδαφών στην Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι αξιωματούχοι της Innlandet κάνουν εκτιμήσεις και προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της διαδρομής που «ακολούθησε» το χρυσό νόμισμα για να φτάσει στην Νορβηγία.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι κάποτε ανήκε στον Harald Hardråde, έναν Νορβηγό βασιλιά που κυβέρνησε από το 1046 έως το 1066 C.E., αφού προηγουμένως υπηρέτησε ως φρουρός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο να δίνεται στους φρουρούς το δικαίωμα να λεηλατήσουν το παλάτι και να πάρουν όλα τα τιμαλφή που μπορούσαν να βρουν όταν πέθαινε ο αυτοκράτορας. Την εποχή του Haral στο Βυζάντιο, τρεις αυτοκράτορες είχαν πεθάνει», ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Έτσι, ο πρώην βασιλιάς θα μπορούσε να είχε αποκτήσει το χρυσό νόμισμα στην Κωνσταντινούπολη και να το πήρε μαζί του στη Νορβηγία.

Μία άλλη πιθανή απάντηση είναι το χρυσό νόμισμα να ήταν μέρος του εμπορίου αλατιού της Νορβηγίας. Επειδή ο ανιχνευτής μετάλλων βρήκε το νόμισμα τόσο αργά το φθινόπωρο, το σημείο μπορεί να διερευνηθεί από τον επόμενο χρόνο όταν δεν θα υπάρχουν τα χιόνια του χειμώνα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ανιχνευτής μετάλλων βρήκε χρυσό στη Νορβηγία. Το καλοκαίρι, ένας Νορβηγός βρήκε 9 μενταγιόν, 3 δαχτυλίδια και 10 χρυσά μαργαριτάρια με έναν ανιχνευτή μετάλλων στο νότιο νησί Rennesoey, κοντά στην πόλη Stavanger.

Τον Οκτώβριο, το Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας στο Όσλο ανακοίνωσε ότι δεκάδες αρχαίες φιγούρες από φύλλο χρυσού που απεικονίζουν εικόνες σκανδιναβικών θεών βρέθηκαν στη θέση ενός παγανιστικού ναού κοντά σε ένα αγρόκτημα στο Vingrom, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ