Τιτανικός – Εξαφάνιση υποβρυχίου: Φωτογραφία από το σημείο των ερευνών – Στο «μικροσκόπιο» οι θόρυβοι που ακούγονται

Η πρώτη φωτογραφία από το σημείο αναζήτησης του αγνοούμενου υποβρυχίου Titan ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δείχνει το διασωστικό πλοίο Deep Energy – την τελευταία ελπίδα στο συνεχιζόμενο «κυνήγι» του σκάφους – στη μέση του Ατλαντικού. Εντωμεταξύ η αμερικανική ακτοφυλακή λέει ότι ο θόρυβος που ακούγεται στην περιοχή έρευνας για το υποβρύχιο που πήγαινε να επισκεφτεί τον Τιτανικό στον υγρό του τάφο δίνει “έναν στόχο, μια εστίαση”, εννοώντας ότι δεν γίνεται πλέον στα τυφλά η έρευνα και αφήνοντας ίσως κάποιες ελπίδες ότι η επιχείρηση πιθανόν να έχει αίσιο τέλος.

Τιτανικός: Σενάρια τρόμου για την τύχη του υποβρυχίου – Ειδικοί εξηγούν τι μπορεί να έχει συμβεί

Οι θόρυβοι έγιναν αντιληπτοί από ένα καναδικό αεροσκάφος που συμμετέχει στις έρευνες για τον Τιτάνα, όπως λέγεται το τουριστικό υποβρύχιο βαθυσκάφος που κάνει περιηγήσεις στον Τιτανικό και αγνοείται . Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα εσωτερικά υπομνήματα της αμερικανικής κυβέρνησης, περιέγραψαν τους θορύβους ως “ήχους κτυπήματος”.

Ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ, ο οποίος προΐσταται της επιχείρησης για τον εντοπισμό του Τιτάνα, λέει ότι στέλνονται περισσότερα σκάφη στο σημείο της έρευνας, στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Αμερικής. Η επαφή με το μικροσκοπικό υποβρύχιο, στο οποίο επιβαίνουν πέντε άτομα, χάθηκε την Κυριακή (ώρα ΗΠΑ) καθώς έκανε κατάβαση 3.800 μέτρων προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Τιτανικός: «Κάθε δευτερόλεπτο μοιάζει με ώρες» – Προσεύχονται για ένα θαύμα για τους 5 εγκλωβισμένους στο υποβρύχιο

Τα αποθέματα οξυγόνου που έχει ο Τιτάνας αναμένεται να εξαντληθεί την Πέμπτη, περίπου στις 13.00 ώρα Ελλάδας.  Ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ, δήλωσε στο CBS News ότι πρόκειται για μια απίστευτα πολύπλοκη έρευνα και ότι η αμερικανική ακτοφυλακή συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για να βρεθεί το υποβρύχιο.

Νωρίτερα η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι ένα αεροσκάφος είχε πιάσει θόρυβο από τον ωκεανό – αλλά ο Mauger δήλωσε ότι υπήρχαν πολλά μεταλλικά αντικείμενα στην περιοχή του Τιτανικού που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τον κρότο.

Τιτανικός: «Έχουν οξυγόνο για 30 ώρες» – Τι λένε οι ειδικοί για τους χτύπους από το υποβρύχιο

Τρία ακόμη σκάφη έχουν φθάσει στην περιοχή έρευνας, με ένα από αυτά να διαθέτει δυνατότητες σόναρ πλευρικής σάρωσης. Θεωρητικά, οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο Τιτάν έχουν απομείνει λιγότερες από 24 ώρες προμήθειας οξυγόνου.

Επιστρατεύεται γαλλικό ρομπότ

Ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων είναι καθ’ οδόν ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του υποβρυχίου. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου, στον βόρειο Ατλαντικό.

Το Victor 6000 αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει ένα περιορισμένο χρονικό παράθυρο για να παράσχει βοήθεια. Το οξυγόνο στο αγνοούμενο βαθυσκάφος αναμένεται ότι θα τελειώσει το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα (μεσημέρι, ώρα Ελλάδας).

«Το Victor δεν είναι ικανό να σηκώσει το βαθυσκάφος από μόνο του», εξήγησε ο Ολιβιέ Λεφόρ, ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων του Ifremer, του γαλλικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου στο οποίο ανήκει το ρομπότ. Θα μπορούσε όμως να συνδέσει τον «Τιτάνα», το αυτοκαταδυόμενο σκάφος βάρους 10 κιλών, με κάποιο πλοίο που θα το έβγαζε στη συνέχεια στην επιφάνεια.

Η επαφή με τον Τιτάνα, στον οποίο επιβαίνουν πέντε άτομα, χάθηκε λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, την Κυριακή. «Το Victor είναι ικανό να κάνει οπτική έρευνα, με όλες τις κάμερες που διαθέτει. Είναι επίσης εξοπλισμένο με βραχίονες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απεγκλωβίσουν το βαθυσκάφος, ένα έχει μπερδευτεί σε καλώδια ή άλλα αντικείμενα στον βυθό», είπε ο Ολιβιέ Λεφόρ.

Το Ifremer μετείχε στην ομάδα που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού το 1985. Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών, που φέρεται ότι είναι μεταξύ των πέντε αγνοούμενων, εργαζόταν παλαιότερα για το Ifremer και ήταν ο κυβερνήτης της ναυαρχίδας του, του υποβρυχίου «Ναυτίλος» που χρησιμοποιήθηκε για να ερευνηθεί το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το Ifremer στέλνει στο σημείο το πλοίο Atalante, που μεταφέρει το ρομπότ, κατόπιν αιτήματος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η λογική των ναυτικών. Η στάση μας είναι: είμαστε κοντά, πρέπει να πάμε», εξήγησε ο Ολιβιέ Λεφόρ.

Μια ομάδα 25 ατόμων χειρίζεται το ρομπότ. «Μπορούμε να εργαζόμαστε ασταμάτητα επί 72 ώρες, δεν χρειάζεται να διακόπτουμε όταν πέφτει η νύχτα», πρόσθεσε ο Ολιβιέ Λεφόρ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ