Σε απόγνωση ο Ερντογάν λόγω των δημοσκοπήσεων – Οι λύσεις ανάγκης που αναζητεί

Σοβαρές δυσκολίες έχει ο Ερντογάν, ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου, καθώς το κόμμα του συγκεντρώνει μόνο το 33,5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων και ο πρόεδρος του ΑΚΡ στέφεται πλέον στο εξωτερικό προς άγραν ψήφων από τους Τούρκους του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της MAK Research, την οποία δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, το 44% των 5.750 ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν οποιονδήποτε κατεβεί αντίπαλος του Ερντογάν. Το 36% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν, έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τον αντίπαλό του. Το 14% είπε ότι θα περιμένει να δει ποιος θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να αποφασίσει. Ένα 6% δήλωσε αναποφάσιστο.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, το κυβερνών AKP του Ερντογάν προηγείται μεν στην πρόθεση ψήφου με 33,5%, αλλά απέχει παρασάγγας από την αυτοδυναμία του 50+ που χρειάζεται. Την ίδια ώρα ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξασφαλίζει μόλις 6,5%.

Στον αντίποδα, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 24,4%, το IYI PARTI («Καλό Κόμμα») της εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ 15,5%, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP συγκεντρώνει την προτίμηση του 7,5%, ενώ το DEVA PARTI του πρώην υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν συγκεντρώνει μόνο 2,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Μπαχτσελί, με 6,5%, δεν περνάει ούτε το όριο του 7% για να μπει στη Βουλή.

Ο διττός δρόμος του Ερντογάν

Με αυτά δεδομένα ο Ερντογάν έχει σοβαρό πρόβλημα και κινείται σε δύο κατευθύνσεις, Πρώτον επιδιώκει ανοίγματα προς την Ακσενέρ και δεύτερον έχει βάλει το κόμμα του να οργανώσει προεκλογική εκστρατεία στο εξωτερικό και κυρίως στην Γερμανία, όπου είναι πολύ ισχυρή η τουρκική κοινότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το τουρκικό κυβερνών κόμμα διοργανώνει προεκλογικές εκδηλώσεις σε τζαμιά και σε τουρκικούς συλλόγους. Τα μέλη των συλλόγων λαμβάνουν συχνά μια επιστολή από τον ίδιο τον Ερντογάν. Σε αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας περιγράφει τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματά του έναντι των άλλων υποψηφίων, καθώς και το όραμά του για τα επόμενα 30 χρόνια.

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα AKP διανέμει επιστολές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολίτες τουρκικής καταγωγής σε όλη την Γερμανία. Στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή της η DIE WELT, ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό να τον στηρίξουν στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, η επιστολή αυτή διανέμεται σε θρησκευτικές κοινότητες της Γερμανίας, με επίκεντρο τα τζαμιά, και σε τουρκικούς συλλόγους. Η διανομή της και γενικότερα οι προεκλογικές ενέργειες του ΑΚΡ στην Γερμανία, έχουν αρχίσει από τον Σεπτέμβριο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ