Ρωσία: Σφυροκοπά την Ουκρανία και δηλώνει ανοιχτή σε ειρηνευτικές προτάσεις

Νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία και απειλεί να συνεχίσει τα πλήγματα όσο η Ουάσιγκτον εφοδιάζει το Κίεβο με σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ ταυτοχρόνως δηλώνει ανοικτή και σε διαπραγματεύσεις για ειρήνευση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέχισε να πραγματοποιεί αεροπορικά χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς σε ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και μάλιστα με επιτυχία. «Όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου. Σημείωσε μάλιστα ότι μολονότι και άλλοι Αμερικανοί  αξιωματούχοι, όπως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, έχουν πει ότι και οι ΗΠΑ είναι ανοικτές σε συνομιλίες, η Ρωσία δεν έχει δεχτεί καμία σοβαρή πρόταση για επαφή.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι δεν θα απέρριπτε πρόταση για συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G-20) στα μέσα του Νοεμβρίου στην Ινδονησία. Είπε ότι αν γίνει πρόταση, θα την εξετάσει. «Έχουμε επανειλημμένα πει ότι δεν αρνούμαστε ποτέ συναντήσεις. Αν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε».
Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να ακούσει οποιαδήποτε πρόταση, αλλά δεν μπορεί να πει εκ των προτέρων ότι αυτή θα έχει αποτελέσματα. Είπε ακόμα ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να διατυπώσει προτάσεις προς τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν αύριο στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν στοχοθετεί σκοπίμως ενεργειακές υποδομές, γιατί οι επιθέσεις σε αυτές δημιουργούν «αφόρητες συνθήκες για τους αμάχους» και αυτή είναι η επιδίωξή της. «Οι βασικοί στόχοι ρωσικών χτυπημάτων είναι ενεργειακές εγκαταστάσεις. Χτύπησαν πολλές χθες και χτύπησαν τις ίδιες και νέες σήμερα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που έχουν σχεδιαστεί εκ των προτέρων και έχουν στόχο να δημιουργήσουν αφόρητες συνθήκες για τους αμάχους — η σκόπιμη στρατηγική της Ρωσίας εδώ και μήνες», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Twitter.  Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι απειλές του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως έχει περιορισμένες προσδοκίες για τη σημερινή διαδικτυακή σύνοδο των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στην οποία αναμένεται να μιλήσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  «Το κλίμα πριν από αυτήν τη σύνοδο είναι πολύ σαφές και πολύ προβλέψιμο. Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε επίσης πως η Ρωσία “θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει” στην Ουκρανία.

Είπε ακόμα ότι οι υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα το μόνο που θα κάνουν είναι να παρατείνουν την σύγκρουση και να προκαλέσουν περισσότερο πόνο στην Ουκρανία. Έκανε τη δήλωση απαντώντας στην χθεσινή υπόσχεση του προέδρου Μπάιντεν στον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας, ότι θα εφοδιάσει το Κίεβο με προηγμένης τεχνολογίας αντιαεροπορικά. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε επίσης ότι οι αποστολές τέτοιων όπλων δεν θα μεταβάλουν τους στόχους της Μόσχας στην στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η επίθεση στη Λβιβ

Η Ρωσία εξαπέλυσε και σήμερα πυραυλική επίθεση εναντίον της πόλης Λβίβ. Το αποτέλεσμα ήταν το 30% της πόλης να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως έγραψε ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι σε μήνυμα στην πλατφόρμα Telegram. Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε τρεις εκρήξεις στην πόλη λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ο Σαντόβι, έγραψε ακόμα ότι η πόλη έχει και προβλήματα στην υδροδότηση δύο περιοχών της.
Ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα προκάλεσαν επίσης προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Λβιβ χθες. Οι αρχές της πόλης ανέφεραν αργά χθες ότι η ηλεκτροδότηση είχε σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί στην περιοχή, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Γεβχένι Γένιν δήλωσε ότι κάποιοι οικισμοί στην περιοχή συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα σήμερα το πρωί.

Η Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συζήτησαν τις επιθέσεις της Ρωσίας και σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι βάναυσες αυτές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και ότι αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις ρωσικές ευθύνες, επαναλαμβάνοντας, τέλος, ότι η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό των αρχών της Ουκρανίας και του λαού της.

Οι επιθέσεις και ο απολογισμός

Εντωμεταξύ αυξάνεται ο απολογισμός από τις χθεσινές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία. Οι νεκροί αυξήθηκαν στους 19 και οι τραυματίες έφτασαν τους 105, όπως επεσήμανε στο Telegram η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Περισσότερες από 300 περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα, καθώς από τον χθεσινό βομβαρδισμό επλήγησαν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα το πρωί νέα ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν εναντίον της πόλης Ζαπορίζια, που είναι στόχος βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες. Δώδεκα πύραυλοι S-300 έπληξαν «πολιτικές» υποδομές, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου, επεσήμανε η υπηρεσία. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ επεσήμανε ότι ένδεκα σημαντικές υποδομές υπέστησαν ζημιές σε οκτώ επαρχίες.

Εγκλήματα πολέμου

Οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία συνιστούν εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, είπαν σήμερα οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου, με τη συμμετοχή των προέδρων της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου. Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO.
“Εμείς, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων που εξαπέλυσε πρόσφατα η Ρωσία και οι οποίοι συνιστούν εγκλήματα πολέμου με βάση το διεθνές δίκαιο”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” με στόχο, όπως υποστηρίζει, όχι την κατάληψη εδαφών αλλά την καταστροφή των στρατιωτικών ικανοτήτων του γείτονά της και τη σύλληψη επικίνδυνων εθνικιστών, όπως διατείνεται. Υποστηρίζει, δε, ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ