Ρωσία: Μυστική επιχείρηση “επιστράτευσης” νέων με δέλεαρ υψηλούς μισθούς, αποζημιώσεις και έξοδα κηδείας

Μυστική επιχείρηση εθελοντικής στράτευσης νέων είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  Novaya Gazeta.Europe, η οποία γράφει ότι ακόμα και ιδιωτικές εταιρίες μισθοφόρων, όπως και τάγματα εθελοντών, προσπαθούν να πείσουν τους νέους να ενταχθούν στις τάξεις τους και να πάνε στον πόλεμο, με υποσχέσεις  για γενναιόδωρους μισθούς,  για αποζημιώσεις αν δεν έχει αίσιο τέλος η αποστολή τους , αλλά και για «έξοδα κηδείας» στις οικογένειες τους, αν όλα πάνε πολύ στραβά. 

Το εκτενές και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει τίτλο «η θέληση είναι πιο ισχυρή από τον εξαναγκασμό».  Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δεκάδες ένοπλες οργανώσεις ή και εταιρίες μισθοφόρων, όπως η «Βάγκνερ» ή τα τάγματα του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, και οργανώσεις νεοναζί, στρατολογούν  ως «κρέας για κανόνια» για να πολεμήσουν στην Ουκρανία τους πάντες, από κρατούμενους έως και αρρώστους.

Η διαφημιστική εκστρατεία διεξάγεται σε όλη την επικράτεια της χώρας. Για παράδειγμα η ιδιωτική εταιρεία «Βάγκνερ» τοποθετεί στις μεγάλες πόλεις γιγαντοαφίσες μέσα από τις οποίες καλεί νέους να ενταχθούν στις τάξεις της. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι τις πληρωμένες διαφημίσεις  της συγκεκριμένης  εταιρείας μισθοφόρων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte (αντίστοιχο του Facebook), τις είδαν οι χρήστες 13,5 εκατομμύρια φορές.

Η Novaya Gazeta.Europe, κατέγραψε 52 τάγματα και 10 άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς που δέχονται ανοιχτά εθελοντές και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το «έμψυχο υλικό». Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μελέτησαν τις σχετικές ανακοινώσεις,  υποδύθηκαν τους εθελοντές και έμαθαν ποιοι και πώς στρατολογούν «μισθοφόρους», σε ποιόν υπάγονται τα τάγματα εθελοντών και πώς προετοιμάζονται πριν σταλούν στο μέτωπο.

Ο λιποτάκτης

Η μαρτυρία του μισθοφόρου Αλεξάντρ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) ο οποίος ήταν κατάδικος, και αφού πολέμησε στην Ουκρανία, έγινε λιποτάκτης, είναι αποκαλυπτική. Ο ίδιος λέει ότι την πρόταση να καταταγεί την έκανε ένας παιδικός του φίλος που τώρα υπηρετεί στην FSB. Το αντάλλαγμα για την εθελοντική στράτευση,  ήταν να απαλλαγεί της συνεχούς επιτήρησης που είχε όταν βγήκε από την φυλακή, όπου πέρασε το ένα τρίτο της ζωής του, εκτίοντας  ποινές για ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα. Στη συνέχεια βρέθηκε να πολεμά στην Ουκρανία με το σύνταγμα «Αχμάτ» (της Τσετσενίας) και συγκεκριμένα στο διάστημα Μαρτίου –Απριλίου, όταν στο Σεβεροντονιέτσκ διεξαγόταν μια από τις πιο σφοδρές μάχες.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι εκπαιδεύτηκε στην πόλη Γκουντερμές της Τσετσενίας, στη βάση του ρωσικού πανεπιστημίου των ειδικών δυνάμεων όπου εκπαιδεύονται οι εθελοντές του συντάγματος «Αχμάτ». Εάν κάποιος έχει υπηρετήσει στο στρατό, η ταχεία εκπαίδευση διαρκεί 1-3 ημέρες. Εάν όχι, διαρκεί 7-10 ημέρες. Οι εθελοντές πρέπει να είναι ηλικίας από 20 έως 49 ετών και να είναι επαρκώς γυμνασμένοι, ώστε να αντέχουν μια καθημερινή πορεία 7 χιλιομέτρων με όλο τον εξοπλισμό.

Οι «απόφοιτοι» του «πανεπιστημίου» στην πόλη Γουντερμές λέει ο Αλεξάντρ ήταν άτομα με διαφορετικό βιογραφικό ο καθένας, μισθοφόροι της «Βάγκνερ», άτομα των Ειδικών Δυνάμεων, πρώην κρατούμενοι. Ο ένας στους τρεις εθελοντές είτε είχε συλληφθεί και εκτίσει την ποινή του είτε επρόκειτο να καταδικαστεί.  Αφότου ολοκλήρωσαν τη δεκαήμερη εκπαίδευση, τους μετέφεραν αεροπορικώς στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και εν συνεχεία στο Σεβεροντονιέτσκ, ενώ τους έδωσαν 300.000 ρούβλια.

Γύρω στις 20 Μαΐου, το σύνταγμα «Αχμάτ» μπήκε στο Ρουμπέζνογιε, αλλά είχε απομείνει μόνο το ένα τρίτο της ομάδας του Αλεξάντρ. «Σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν και εγώ ο ίδιος από θαύμα βρέθηκα έξω από το πεδίο της μάχης. Φαινόταν ότι απλά μας πετούσαν εκεί μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη ως κρέας για τα κανόνια. Σε κάθε έξοδο υπήρχαν νεκροί και τραυματίες», λέει ο πρώην μισθοφόρος και προσθέτει ότι «σε γενικές γραμμές, το σύνταγμα Αχμάτ αντιμετωπίζει τους Σλάβους ή για να το θέσω ωμά, τους μη Τσετσένους, ως κρέας για κανόνια».

Εθνοτικές διακρίσεις στις σκληρές αποστολές

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ, στους περισσότερους από τους εθελοντές που δεν προέρχονταν από την Τσετσενία,  είχαν αναθέσει να εκκαθαρίσουν τις προσβάσεις στο Σεβεροντονιέτσκ, δηλαδή να επιτεθούν στις θέσεις που είχε οχυρωθεί ο εχθρός. Ο ίδιος, έχοντας τσετσενικές ρίζες, δεν μπήκε σε μια από τις πιο αιματηρές πολεμικές εξορμήσεις – η διοίκηση τον άφησε στα μετόπισθεν, επιλέγοντας μαχητές με βάση την εθνικότητα.

Τελικά ο Αλεξάντρ αποφάσισε να αυτομολήσει, παίρνοντας μαζί του μερικές χειροβομβίδες ως αναμνηστικό, και κρύβεται τώρα στη Ρωσία. Για να διηγηθεί την ιστορία του, ο Αλεξάντερ τηλεφωνεί τη νύχτα, μερικές φορές μεθυσμένος – τα συχνά περιστατικά διάσεισης τον κρατούν ξύπνιο και φοβάται να δει γιατρούς, γιατί έχει λιποτακτίσει.

Ένας άλλος εθελοντής, ο οποίος επίσης πήγε στον πόλεμο μέσω Τσετσενίας, δήλωσε στη Novaya Gazeta. Europe ότι είχε υπογράψει σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη και για αρκετούς μήνες μετά την αναχώρησή του από την Ουκρανία δεν είχε λάβει την αποζημίωση από τις ρωσικές αρχές για τη θεραπεία του, την οποία ωστόσο έλαβε τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το Αχμάτ

Το σύνταγμα Αχμάτ στις τάξεις του οποίου πολέμησε ο Αλεξάντερ, ήταν αυτό που διαφημίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση από τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή Ντμίτρι Κισιλιόφ σε ώρα prime time. Το εν λόγω σύνταγμα έχει αμφιλεγόμενη φήμη σε αυτόν τον πόλεμο. Οι «καντίροφτσι» (άνδρες που υπηρετούν τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ) έλαβαν το παρατσούκλι «tiktok troops» για τα πολυάριθμα σκηνοθετημένα PR σποτ τους. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι Τσετσένοι πολέμησαν πράγματι γενικά στο «δεύτερο κλιμάκιο» της επίθεσης στην Ουκρανία. Ωστόσο το σύνταγμα Αχμάτ θεωρήθηκε ότι εμπλέκεται στα βάναυσα βασανιστήρια των Ουκρανών αιχμαλώτων και στις σφαγές αμάχων, στην πόλη Μπούτσα.

Ο τιμοκατάλογος

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τον «τιμοκατάλογο» για τους μαχητές του συντάγματος «Αχμάτ» και για άλλους που πολεμούν στην Ουκρανία.

Για την κατάρριψη αεροσκάφους, η αμοιβή είναι 300.000 ρούβλια (4.755 ευρώ)

Για την κατάρριψη ελικοπτέρου, 200 χιλιάδες ρούβλια (3.170 ευρώ)

Για την εξουδετέρωση άρματος μάχης 100.000 ρούβλια (1.585 ευρώ)

Για εξουδετέρωση στρατιωτικού  προσωπικού μέχρι μια διμοιρία 60 ανδρών 100.000 ρούβλια

Για καταστροφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαεροπορικών συστημάτων ή συστημάτων πυροβολικού, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και για εξουδετέρωση προσωπικού  μέχρι μιας ομάδας (έως 10 άνδρες) – 50.000 ρούβλια(792 ευρώ).

(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.