Ρωσία: Επιμένει στα περί βρώμικης βόμβας – Κατηγορεί τη Δύση για επικίνδυνη πολιτική

Εμμένει η Ρωσία στα περί βρώμικης βόμβας από την Ουκρανία και επιτίθεται στη Δύση επειδή όπως λέει δεν παίρνει σοβαρά την καταγγελία της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  επανέλαβε σήμερα τους ισχυρισμούς του ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», προειδοποιώντας τη Δύση ότι είναι επικίνδυνο να απορρίπτει τις θέσεις της Μόσχας.  Στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στάση αυτή της Δύσης είναι «ανόητη» με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η θέση της Δύσης είναι ότι η Μόσχα δεν έχει προσφέρει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της και ότι όσα λέει είναι πρόσχημα ενδεχομένως για να χρησιμοποιήσει εκείνη βρώμικη βόμβα ως προβοκάτσια.  Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, και σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

Αυτό «είναι μια κάθε άλλο παρά σοβαρή προσέγγιση», σχολίασε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην αντίδραση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Ρωσίας. «Είναι μια προσέγγιση που δεν επιτρέπεται με δεδομένη τη σοβαρότητα του κινδύνου για τον οποίο μιλάμε (…) Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχουν τα σχέδια της Ουκρανίας σχετικά με μια βρώμικη βόμβα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Εντωμεταξύ ο ίδιος, παρά τις επαφές που έχουν γίνει τελευταία, εξέφρασε την εκτίμηση  ότι «δεν υπάρχει καμία ελπίδα» να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε καμία προϋπόθεση, καμία βάση και δεν έχουμε καμία ελπίδα για οποιαδήποτε θετική αλλαγή στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία παραμένει ανοικτή και έτοιμη να συζητήσει τα πιο δύσκολα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όχι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων», υπογράμμισε.

Έπειτα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει λάβει τη στήριξη της Δύσης –διπλωματικά και στρατιωτικά με την παράδοση όπλων– καθώς η Δύση  έχει επιβάλει στη Ρωσία. Επίσης, Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Βρετανούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ