Καταγγελίες Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει καταστρέψει πάνω από το 1/3 των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι ρωσικοί πύραυλοι και ιρανικής κατασκευής drones έχουν καταστρέψει περισσότερο από το ένα τρίτο του ενεργειακού τομέα της χώρας του, απευθυνόμενος μέσω στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Βερολίνο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής “ούτε ένα σεντ” από τους πόρους που προορίζονται για την ανοικοδόμησή της και οι οποίοι ανέρχονται στα 17 δισεκ. δολάρια.

«Η Ρωσία καταστρέφει τα πάντα ώστε να είναι πιο δύσκολο για εμάς να περάσουμε τον χειμώνα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στη διάσκεψη αυτή, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ουκρανία: Να αρχίσει γρήγορα η δουλειά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο κόσμος δεν πρέπει να χάνει χρόνο, αλλά να βοηθήσει τους Ουκρανούς να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους γρήγορα, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ προτίθεται να συντονίσει τα μέτρα ανοικοδόμησης στη χώρα μέσω μιας γραμματείας.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, το μέγεθος της καταστροφής είναι απίστευτο. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποτιμά το κόστος των ζημιών σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι απαιτείται να συσταθεί μια διεθνής πλατφόρμα συντονισμού για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «το ταχύτερο δυνατό, το προτιμότερο πριν από το τέλος του έτους ή νωρίς στις αρχές του επόμενου έτους» και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παράσχει την γραμματειακή υποστήριξη σε αυτήν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ