Μπάιντεν: «Επαναστατική» η ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Βρετανία από τον Ρίσι Σούνακ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Δευτέρα, «επαναστατική» την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από τον Ρίσι Σούνακ

«Είναι καταπληκτικό, είναι ένα επαναστατικό ορόσημο και αυτό μετράει», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο για την ινδουιστική γιορτή Ντιβάλι.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, ένας πλούσιος πρώην τραπεζίτης με το τυπικό υπόβαθρο της βρετανικής ελίτ, θα είναι ο νεότερος σε ηλικία πολιτικός που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στην σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και ο πρώτος ινδικής καταγωγής, καθώς οι παππούδες του ζούσαν στην Πεντζάμπ, περιοχή στη βόρεια Ινδία, πριν από την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει μαζί του «εντός των ερχόμενων ημερών», ανακοίνωσε εξάλλου ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να μιλήσει μαζί (…) με τον κ. Σούνακ τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ, διευκρινίζοντας ότι θα περιμένει πρώτα, όπως συνηθίζεται, να συναντηθεί ο Σούνακ με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ σήμερα για να του αναθέσει ο Βρετανός μονάρχης την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κέρδισε χθες την κούρσα στους κόλπους των Τόρις για την Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς αντίπαλο, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση και η αντίπαλός του Πένι Μόρντοντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να είναι υποψήφια, έπειτα από μια εκστρατεία-αστραπή που πυροδοτήθηκε από την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ