O «Δούρειος Ίππος» του Ηλεκτρονικού Πολέμου με τις «Σκιές του Αιγαίου» – ΦΩΤΟ

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου αποτελούν ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση στο σύγχρονο πεδίο μάχης και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση μεσαίας κλίμακας για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού σεναρίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η άσκηση «Δούρειος Ίππος» είναι Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Ηλεκτρονικού Πολέμου μεσαίας κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) – τις «Σκιές του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ.

Πραγματοποιήθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, από την Δευτέρα 17 ως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και νότια του Ιονίου Πελάγους.

Στην ΤΑΜΣ «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2022 συμμετείχαν:

·      Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) AH-64A, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

·      Από το Πολεμικό Ναυτικό, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΡΟΥΣΣΕΝ, καθώς και 1 Ελικόπτερο S-70B.

·      Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale, F-16 Block 50, Mirage 2000-5, καθώς και Αεροσκάφος

·      EMB – 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

·      Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της 32 ΤΑΞ ΠΝ, της Ζ΄ ΜΑΚ, του ΕΤΑ και της 31 ΜΕΕΔ.

·      Παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τρέχουσα Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Αεροπορική Βάση (Α/Β) Ανδραβίδας, και αποσκοπούσε στην σχεδίαση και στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στην διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ), στην δοκιμή του Διακλαδικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΗΠ (ΣΔΕΕ ΗΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο σε συνθήκες πολλαπλής απειλής περιβάλλον.

διακλαδική άσκηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ