Qatar Gate: Το ζεύγος Παντσέρι και η πιστωτική κάρτα του… «γίγαντα»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το Qatar Gate, που ενδέχεται να γίνει… Morocco Gate. Ο Παντσέρι θεωρείται ύποπτος ότι «παρενέβη πολιτικά σε ευρωβουλευτές υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι πληρωμής».

Qatar Gate: Και το Μαρόκο στο στόχαστρο της δικαιοσύνης

Πέρα από τα μετρητά με… σφραγίδα Κατάρ, από δικαστικά έγγραφα που έλαβε η Morgen και διάφορα άλλα διεθνή Μέσα (πολλές ιταλικές εφημερίδες και ένα μαροκινό site) φαίνεται ότι ο Παντσέρι, λάμβανε πληρωμές από Κατάρ και Μαρόκο για να επηρεάζει ευρωβουλευτές, κάτι που γνώριζαν η σύζυγός του και η κόρη του.

Η σύζυγος και η κόρη του, συμμετείχαν «στη μεταφορά δώρων», που έκανε ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία, Abderrahim Atmoun. Τα έγγραφα αναφέρουν ακόμη και διακοπές Χριστουγέννων με τιμή όχι μικρότερη από 100.000 ευρώ.

Qatar Gate: «Κλειδί» ο τόπος έκδοσης των χαρτονομισμάτων – Τα νεότερα στοιχεία

«Το ζεύγος Παντσέρι, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε την πιστωτική κάρτα ενός τρίτου προσώπου, που ονομάζεται “γίγαντας”», προκύπτει από τα έγγραφα. Αυτός ο «γίγαντας» είναι μάλλον ο Μαροκινός πρέσβης, έστω κι αν δεν αναφέρεται ξεκάθαρα.

Η πιστωτική κάρτα του… «γίγαντα»

Τα χρήματα προήλθαν από κάποιον που αποκαλούσαν «γίγαντα». Και αυτός ο αινιγματικός «γίγαντας» συνδέθηκε με μια πιστωτική κάρτα. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές σουρεαλιστικές λεπτομέρειες που περιέχονται στο πολυσέλιδο αίτημα έκδοσης από τον Βέλγο ανακριτή που προσπαθεί να αποκαλύψει εάν το Κατάρ και το Μαρόκο αγόρασαν… επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Qatar Gate: Πάνω από 60 ευρωβουλευτές εξετάζονται για διαφθορά

Το έγγραφο καταγράφει τη γλωσσική επιλογή της συζύγου του στις συνομιλίες, για να υπονοήσει την ενοχή του Παντσέρι. Περιγράφει πώς συζητούσε τα επιχειρηματικά ζητήματα του άνδρα της, σημειώνοντας ότι προτιμούσε τη γαλλική λέξη “combines” – ή “schemes” στα αγγλικά – “για να αναφέρεται στα ταξίδια και τις επιχειρήσεις του συζύγου της”.

Η λέξη, γράφουν οι ερευνητές, «είναι υποτιμητική και υποδηλώνει ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιεί έξυπνα και συχνά άδικα μέσα για να πετύχει τους στόχους του».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι παρότρυνε τον σύζυγό της να ανοίξει έναν βελγικό τραπεζικό λογαριασμό. Και προφανώς επέμεινε «ότι δεν ήθελε να κάνει πράγματα και κάθε είδους κινήσεις χωρίς εκείνη να μπορεί να τον ελέγξει». Παρόμοιοι ισχυρισμοί πλήττουν την κόρη του ζευγαριού, Σίλβια, στο έγγραφο.

Μιλώντας για τα δώρα από τον πρέσβη του Μαρόκου, το έγγραφο διευκρινίζει ότι «τα αδικήματα αναφέρονται στην απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών, κατά τα οποία η κα Παντσέρι έκανε σχόλια για την παροχή των «δώρων» από τα οποία στη συνέχεια προφανώς ωφελήθηκε».

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη κατηγορούνται στο έγγραφο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα των προϊόντων του εγκλήματος. Κινδυνεύουν με έως και πέντε χρόνια φυλάκιση. Το έγγραφο τόνισε ότι και οι τρεις είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους και καθιστά σαφές ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 8 Δεκεμβρίου 2022, όταν η ιταλική Αστυνομία τους έθεσε υπό κράτηση.

Το ζευγάρι αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στις ιταλικές Αρχές, οι οποίες συμφώνησαν ότι μπορούν να εκδοθούν στο Βέλγιο. Ο Atmoun, ο Μαροκινός πρέσβης, δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία, Abderrahim Atmoun

Ο Παντσέρι και ο Atmoun περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «καλούς φίλους» στα κοινωνικά δίκτυα και συναντώνται τακτικά ως συμπρόεδροι ενός σώματος για ανταλλαγές μεταξύ του ευρωπαϊκού και του μαροκινού κοινοβουλίου.

Το 2013 ο Παντσέρι επισκέφτηκε και τον Atmoun στο Μαρόκο, παρέα με τον Μαρκ Ταραμπέλλα και λίγα χρόνια αργότερα με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η Πορτογαλίδα σοσιαλίστρια Ana Gomes, επίσης πρώην ευρωβουλευτής, αναφέρει στο Twitter το Μαρόκο ως πιθανό χρηματοδότη του Παντσέρι με αντάλλαγμα ευνοϊκές θέσεις σε ευαίσθητα θέματα όπως η Δυτική Σαχάρα ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιος είναι ο Abderrahim Atmoun

Ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία περιγράφεται ως ένθερμος υπερασπιστής της φιλίας Μαρόκου-ΕΕ. Και όπως αναφέρει το βιογραφικό του, ο Abderrahim Atmoun συνεχίζει να εργάζεται για την εδραίωση της φιλίας αυτής από την Πολωνία, όπου η δράση του εκτιμάται ιδιαίτερα.

«Πριν διοριστεί από τον βασιλιά Μοχάμεντ VI, τον περασμένο Ιούνιο, πρεσβευτής στη Βαρσοβία, ο Abderrahim Atmoun ήταν συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μαρόκου-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, είχε αγωνιστεί για τις σχέσεις με την ΕΕ για περισσότερα από δέκα χρόνια. Έζησε μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, μόνο και μόνο για να δώσει νόημα στην κοινοβουλευτική διπλωματία» σημειώνεται. Δημοσίευση του γαλλικού Observateur αναφέρεται σε μια συνάντηση με τον Atmoun το 2013.

«Τον συναντήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2013, με αφορμή την 5η ετήσια συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ (ΜΕΕ), της οποίας συμπροέδρευσε με τον Ιταλό πολιτικό, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Στη συνέχεια, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν διάφορα θέματα, όπως η εταιρική σχέση για την κινητικότητα, η αλιευτική συμφωνία και η συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Είδαμε με τα μάτια μας πώς ο Abderrahim Atmoun πήγαινε από τον ένα διάδρομο στον άλλο για να συνομιλήσει με τους ευρωβουλευτές. Τον είδαμε επίσης να παρουσιάζει Μαροκινούς αξιωματούχους, ιδίως τον Driss Lyazami, ο οποίος εκπροσωπούσε το CNDH, σε ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανάμεσα σε δύο ομιλίες και δύο ψίθυρους στα αυτιά Ευρωπαίων και Μαροκινών βουλευτών, μας είπε: «Πρέπει να προλαβαίνουμε, πάντα να προλαβαίνουμε, για να μην εκπλαγούμε».

Σύντομο βιογραφικό

  • 1993-1997: Βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος
  • 2003-2009: Πρόεδρος της Περιφέρειας Chaouia Ouardigha
  • 2009-2015: Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Chaouia Ouardigha
  • 2012-2016: Μέλος του ΠΑΜ υπεύθυνος διεθνών σχέσεων.
  • 2009-2015: Πρόεδρος της ομάδας φιλίας μεταξύ της Βουλής των Συμβούλων του Βασιλείου του Μαρόκου και της Γερουσίας της Γαλλίας.
  • Ιούλιος 2011: Αναγορεύθηκε Ιππότης του Εθνικού Τάγματος της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί
  • Ιούλιος 2014: Παρασημοφορήθηκε από τον βασιλιά Μωάμεθ VI
  • Ιούνιος 2019: Μαροκινός Πρέσβης στην Πολωνία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ