Η Αίγυπτος βάζει «φωτιά» στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Φωτιά» στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο βάζει η Αίγυπτος με προεδρικό διάταγμα, το οποίο οριοθετεί τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί εκείνη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προς Βορρά. Σταματά δε, ακόμη πιο νότια, στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου ακυρώνοντας στην ουσία τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Μια εξέλιξη που αποτελεί ισχυρό «χαστούκι» στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου του 2020.

Τι αναφέρει το προεδρικό διάταγμα

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, «ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο».

Όπως τονίζεται σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου, «η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ