Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν: Η Ελλάδα να κόψει τα νταηλίκια και να θυμηθεί το 1922

Δεν χάνει ευκαιρία ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας να επιτεθεί στην Ελλάδα ή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τελευταία μέχρι στιγμής ευκαιρία που είχε (η τρίτη για σήμερα)  ήταν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Κωνσταντινούπολης, από όπου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τα νταηλίκια και να θυμηθεί τη Μικρασιατική καταστροφή.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Συστήνουμε στην ελληνική κυβέρνηση που κάνει νταηλίκια, να πάρει μαθήματα τόσο από τις εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και από όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο».

Η δεύτερη φορά σήμερα που ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα ήταν μετά την προσευχή της Παρασκευής. Τότε είπε ότι εκείνος δεν θέλει πόλεμο αλλά οι Έλληνες προκαλούν κάνοντας παραβιάσεις.  Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να απαντά στις «παραβιάσεις» του τουρκικού εναέριου χώρου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο άμβλυνσης της έντασης, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκο Μητσοτάκη υπέρ της Τουρκίας για το θέμα της τρομοκρατίας. Όπως είπε, δεν σκέφτεται καμία συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν και όπως είπε, πολλοί ηγέτες έκαναν προσπάθεια «να τους συμφιλιώσουν» στη Μαδρίτη.

«Καμία συνάντηση με τον Μητσοτάκη αν δεν συνέλθει»

Και νωρίτερα, (η πρώτη φορά) ο Τούρκος Πρόεδρος, επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε στις συζητήσεις του με δημοσιογράφους αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί».

«Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο γι’ αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πως αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στα περί στρατιωτικοποίησης νησιών και παραβιάσεων από την πλευρά της Ελλάδας, μιλώντας για βήματα που καταδεικνύουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ