Ο… γνωστός Ερντογάν: ««Δεν έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε πόλεμο, αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»

Ο… γνωστός Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και στις προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να απαντά στις «παραβιάσεις» του τουρκικού εναέριου χώρου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ρωτήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ενδεχόμενο άμβλυνσης της έντασης, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της Τουρκίας για το θέμα της τρομοκρατίας.

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να μπούμε σε πόλεμο με την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, αυτό είναι το πρόβλημα», τόνισε ο Ερντογάν.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την Ελλάδα για «παραβιάσεις». «Έκαναν 147 αεροπορικές παραβιάσεις μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Φυσικά, όταν κάνετε τέτοιες παραβιάσεις, τότε ποιο είναι το δικό μας καθήκον; Η αεροπορία μου θα σηκωθεί κι αυτή και θα σας δώσει την εικόνα και την οπτική που χρειάζεστε. Αυτό κάνει η αεροπορία μας», ανέφερε.

«Αν δεν το κάνει, τι θα πουν οι πολίτες μου; Πού είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας; Γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν αυτό που τους αναλογεί και αν συνεχιστούν αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι εμείς αυτό που χρειάζεται. Εδώ θα πω ότι ο Μητσοτάκης μας δικαίωσε. Αλλά πολλοί ηγέτες, δεν ξέρω ποιος το ξεκίνησε, έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μας συμφιλιώσουν. Είπαμε ότι δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Κοιτάμε τι θα φέρνουν οι συνθήκες στο μέλλον και ανάλογα θα τις αξιολογήσουμε», είπε.

«Καμία συνάντηση με τον Μητσοτάκη αν δεν συνέλθει»

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε στις συζητήσεις του με δημοσιογράφους αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί».

Αποκάλυψε ότι έγιναν προσπάθειες διαμεσολάβησης από ηγέτες χωρών- μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστω έως το τέλος του έτους:

«Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο γι’ αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πως αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στα περί στρατιωτικοποίησης νησιών και παραβιάσεων από την πλευρά της Ελλάδας, μιλώντας για βήματα που καταδεικνύουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ