Πούτιν: Τα ρήγματα με τους στρατηγούς του, οι διώξεις, οι δυσκολίες του πολέμου και οι νέες ποινές για λιποτάκτες

Σοβαρά ρήγματα στις σχέσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τους στρατηγούς του αποκαλύπτουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, την ώρα που το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της επιμελητείας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του Ρώσου προέδρου, καθώς ανακοίνωσε αυστηρές ποινές για τους λιποτάκτες, επιβεβαιώνοντας στην ουσία την απροθυμία των Ρώσων να πολεμήσουν και την αποτυχία της μερικής επιστράτευσης που ανακοινώθηκε.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, έγραψαν ότι ο Πούτιν αναμιγνύεται όσιο πιο ενεργά στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου και ότι στην ουσία η ανάμιξή του είναι τόσο ενεργή που έχει στην ουσία ξεκαθαρίσει ότι ο σχεδιασμός και οι κινήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία είναι δική του αρμοδιότητα και απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πούτιν απέρριψε την πρόταση των στρατηγών του να αποχωρήσουν οι δυνάμεις της Ρωσίας από την Χερσώνα, κάτι που θα επέτρεπε και την ανασύνταξη των δυνάμεων και τον ανεφοδιασμό τους με μεγαλύτερη ευκολία. Ο στρατός θα μπορούσε να ανασυνταχθεί πίσω από τον Δνείπερο, διατηρώντας τον εξοπλισμό του και αποφεύγοντας πολλές απώλειες. Ο Πούτιν απαγόρευσε την συντεταγμένη υποχώρηση, γιατί αυτό θα ήταν ακόμα μία ντροπιαστική υποχώρηση, ακόμα μία ηθική νίκη της Ουκρανίας και αναπτέρωση του ηθικού των Ουκρανών, καθώς η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που κατελήφθη όταν άρχισε η εισβολή, ενώ τώρα είναι η μόνη μεγάλη πόλη που παραμένει στα χέρια των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων. Αν την ανακαταλάβουν οι Ουκρανοί το κέρδος του Ζελένσκι θα είναι τεράστιο.

Κατά την εφημερίδα αυτό δείχνει τη διάθεση του Πούτιν να κατισχύσει με κάθε κόστος στην Ουκρανία, όπου οι μέχρι στιγμής αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να υπερισχύσουν των ουκρανικών ανάγκασε τον Πούτιν να κηρύξει επιστράτευση. Οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κρατήσει τόσο εκτεταμένο μέτωπο, δεν έχει δυνάμεις για να συνεχίσει την εισβολή, και έχει προβλήματα και στον εφοδιασμό, αλλά και ελλείψεις σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, γράφει η εφημερίδα, και επικαλείται σχετικά την απουσία ρωσικών αεροπλάνων από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η εμμονή του Πούτιν να παίρνει αυτός τις στρατηγικές αποφάσεις έχει προκαλέσει εντάσεις με τους στρατηγούς του, οι οποίοι τώρα βλέπουν πεσμένο το ηθικό του στρατού, μετά την αστραπιαία αντεπίθεση των Ουκρανών, αλλά και σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες τις δυνάμεις τους από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, κάτι που κάνει τους αξιωματικούς να φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης μπορεί να αποκοπούν από τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων και να μένουν εκτεθειμένες στις ουκρανικές δυνάμεις στο Βορρά.
Και οι Αμερικανοί αξιωματικοί επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι αν οι Ουκρανοί κάνουν και στο νότο ότι έκαναν στον Βορρά, τότε κινδυνεύει το σχέδιο του Πούτιν να δημιουργήσει μια χερσαία “γέφυρα” με την Κριμαία. Ωστόσο όλοι Αμερικανοί αξιωματικοί συμφωνούν ότι είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα.

Η απομάκρυνση ακόμα ενός στρατηγού

Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις της στην Ουκρανία εμφανίζουν δυσκολίες στον τομέα αυτόν. Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Θα αντικατασταθεί από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε η ανακοίνωση. Ο 60χρονος Μιζίντσεφ, που ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου της Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβει έτσι χρέη υφυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Μιζίντσεφ ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης στο γενικό επιτελείο στρατού. Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, την περασμένη άνοιξη.

Η αλλαγή αυτή στους κόλπους του γενικού επιτελείου γίνεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων για να δώσει νέα ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Αυτή η επιστράτευση συνιστά ωστόσο οργανωτική πρόκληση, αφού απαιτεί τη συγκέντρωση εφέδρων από τις τέσσερις γωνιές μιας αχανούς χώρας, τον εξοπλισμό τους, τη μεταφορά τους σε κέντρα εκπαίδευσης και από εκεί στο μέτωπο.
Η εισβολή στην Ουκρανία έφερε όμως στο φως τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός σε θέματα επιμελητείας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι ελλείψεις ήταν μία από τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι στρατιώτες από τις αρχές του πολέμου.

Οι νέες ποινές για λιποτάκτες

Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε σήμερα μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.
Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσει προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Πάντως το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ