Πούτιν: Έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο από ποτέ—Μηνύματα της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά όπλα στη Μόσχα

Η «στρατηγική της ασάφειας» κάτι που ήταν πασίγνωστο (στο πλαίσιο της πυρηνικής αποτροπής) τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι δύο υπερδυνάμεις έχτιζαν οπλοστάσια ικανά να καταστρέψουν πολλές φορές τον πλανήτη, αναβιώνει σε μηνύματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στον Πούτιν δια της ιδιωτικής οδού, για να αποτρέψουν ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων. 

Μετά τις πυρηνικές απειλές του προέδρου Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας, απειλές που όλοι στη Δύση αντιμετώπισαν όχι ως κάτι αδιανόητο, αλλά με τη σοβαρότητα που έπρεπε, ο Λευκός Οίκος αναβίωσε την ξεχασμένη από το ευρύ κοινό  στρατηγική της ασάφειας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ουάσινγκτον Ποστ, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταθερά προειδοποιούν το Κρεμλίνο ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία δεν είναι ανεκτή και θα έχει σοβαρές συνέπειες, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρά πυρηνικά, τα λεγόμενα «θεάτρου μάχης».

Η “ιδιωτική οδός”

Πάντα σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα οι προειδοποιήσεις γίνονται “δια της ιδιωτικής οδού” και είναι επίτηδες ασαφείς, ώστε να μην μπορεί η Μόσχα να διακρίνει τις επιπτώσεις που θα είχε το ενδεχόμενο μίας πυρηνικής επιλογής της. Σε ερώτηση της εφημερίδας κατά πόσον οι προειδοποιήσεις επαναλήφθηκαν και μετά την απειλή της Μόσχας και την ανακοινωθείσα επιστράτευση, η απάντηση ήταν ότι αυτού του είδους επικοινωνίες είναι σταθερές. Είναι σαφές ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά το Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν αποκάλυψε ποιος στέλνει τα μηνύματα ούτε πώς το κάνει.
Από την άλλη μεριά μία παρόμοια ασάφεια καλλιεργεί και η Μόσχα, ειδικά σήμερα. Μπορεί ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ να επέμεινε στην απειλή πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι «η Ρωσία διάλεξε το δρόμο που θα πάρει και δεν υπάρχει επιστροφή», αλλά ταυτόχρονα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικά όπλα και ότι η ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Και μόνον η αναφορά της Μόσχας σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων δείχνει υπονοεί ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο πεδίο των συγκρούσεων. Η επιστράτευση το υποδεικνύει, ενώ οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, οι συλλήψεις διαδηλωτών, τα επακόλουθα φύλλα πορείας στους στους συλληφθέντες και οι ουρές των εφέδρων στα σύνορα για να ξεφύγουν από τον επικείμενο θάνατο στη μάχη, το επιβεβαιώνουν. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο είναι η απροθυμία των Ρώσων να πολεμήσουν.
«Αυτό που όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι ζούμε ίσως το πιο σοβαρό επεισόδιο στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, δήλωσε στην Ουάσινγκτον Ποστ, ο Daryl Kimball, διευθυντής του Συνδέσμου για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών, μιας οργάνωσης στην Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει τη Μη Διάδοση των πυρηνικών.
Σε μια τόσο επικίνδυνη κατάσταση και επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, ενδεχόμενη χρήση μικρών πυρηνικών στη νότια Ουκρανία θα είχε επιπτώσεις σε όλη τη χώρα και στη Μαύρη Θάλασσα. Και θα προκαλέσει οπωσδήποτε αμερικανική απάντηση στην καλύτερη περίπτωση με συμβατικά όπλα που θα πλήξουν τις ρωσικές μονάδες που θα έχουν εκτοξεύσει τα μικρά πυρηνικά.
Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή του χάους και του τέλους. «Και αν γίνει;» ρώτησε το CBS τον Μπάιντεν. «Μην. Μην. Μην. Αλλάζει το πρόσωπο του πολέου, όπως τίποτα δεν το έχει αλλάξει μέχρι τώρα από τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο» απάντησε ο αρχηγός του Λευκού Οίκου και περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι η αμερικανική αντίδραση θα είναι ανάλογη της ρωσικής δράσης.

Τι έκανε ο Πούτιν

Σωστά λοιπόν οι δυτικοί ηγέτες τις προηγούμενες ημέρες πήραν στα σοβαρά τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί όπως και ο ίδιος είπε “δεν μπλοφάρει”. Ο Πούτιν απεμπόλησε το παλιό σοβιετικό δόγμα το οποίο, εκείνα τα χρόνια, είχε αποκλείσει το «πρώτο πλήγμα» ως επιλογή. Και αθέτησε την υπόσχεσή του στο ρωσικό λαό ότι θα ζήσει ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Η Ρωσία πολεμούσε σχεδόν δέκα χρόνια στο Αφγανιστάν και δεν έκανε επιστράτευση. Τα πράγματα είναι σοβαρά.
Στο ερώτημα πού το πάει ο Πούτιν και πιο θα είναι το επόμενο βήμα του κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Αλλά για να παραφράσουμε τα λόγια του Daryl Kimball, ο κόσμος έγινε πιο επικίνδυνος από κάθε άλλη φορά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ