Ρωσία: «Ή υπογράφεις ή πας φυλακή» – Οι δύο «επιλογές» που έχουν οι συλληφθέντες και οι ξαφνικές εξαιρέσεις από την επιστράτευση

Εξαιρέσεις από την επιστράτευση ανακοίνωσε η Ρωσία, καθώς συνεχίζονται και η φυγή των νέων, αλλά και οι συλλήψεις διαδηλωτών, οι οποίοι αναγκάζονται να υπογράψουν το φύλλο πορείας για το μέτωπο, ενώ το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε εμμέσως, τα μέχρι πρότινος μυστικά σχέδια για επιστράτευση ενός εκατομμυρίου Ρώσων.

Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική, στις τράπεζες και οι δημοσιογράφοι των κρατικών μέσων ενημέρωσης εξαιρούνται από την επιστράτευση. Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι οι εργοδότες πρέπει να καταρτήσουν καταλόγους με τους εργαζόμενους που ανταποκρίνονται στα εν λόγω κριτήρια και να τους υποβάλλουν στις αρχές. Εξήγησε ότι κάποιοι από τους τομείς της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται και άρα πρέπει οι εργαζόμενοι σε αυτούς να εξαιρεθούν. Πρέπει να διασφαλιστεί «η ομαλή λειτουργία συγκεκριμένων τομέων υψηλής τεχνολογίας, όπως και ο οικονομικός τομέας της Ρωσίας», είπε.

Οι δημοσιογράφοι όμως έχουν σχολιάσει ότι στο κείμενο της επιστράτευσης υπάρχουν κάποια κενά, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν αν χρειαστεί αργότερα. Παρατήρησαν ακόμα ότι μία παράγραφος είναι απόρρητη. Και όπως ήταν φυσικό ρώτησαν τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου για όλα αυτά. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το κενό αναφέρεται στο συνολικό αριθμό των νέων που μπορεί να επιστρατευτούν και ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Η φυγή

Εντωμεταξύ οι Ρώσοι συνεχίζουν τη φυγή, όπως και όπου μπορούν. Στα νότια σύνορα με την Γεωργία τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές στα σύνορα. Η αναμονή φτάνει στις 12 ώρες, αλλά πολλοί έχουν ποδήλατα και προσπερνούν τις ουρές, αδιαφορώντας για την απαγόρευση διάβασης των συνόρων με τα πόδια.

Ρώσος φοιτητής που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο BBC με το διάταγμα της επιστράτευσης άνοιξαν τα μάτια του κόσμου, «ξύπνησαν και άρχισαν να σκέφτονται πού θα κρύψουν τα παιδιά τους. Τώρα οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν τι γίνεται γιατί τους αφορά ευθέως.»

Στη Γεωργία η διέλευση είναι απλή γιατί δεν χρειάζεται βίζα. Στην Φινλανδία, η οποία έχει 1300 χιλιόμετρα σύνορα με την Ρωσία απαιτείται βίζα και οι φινλανδικές αρχές ανέφεραν στο BBC ότι σε πολλά συνοριακά περάσματα οι ουρές μεγαλώνουν. Άλλες επιλογές που έχουν οι Ρώσοι είναι να ταξιδέψουν αεροπορικά σε Κωνσταντινούπολη, Βελιγράδι και Ντουμπάι, όπου δεν χρειάζεται βίζα, αλλά τα εισιτήρια είτε έχουν εκτοξευτεί είτε έχουν προπωληθεί.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση. Η υπουργός εσωτερικών Νάνσι Φαίζερ δήλωσε ότι θα δοθεί προστασία σε όσους αποφασίσουν να αποτακτήσουν, αλλά θα δοθεί κατά περίπτωση και μετά από τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας. Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Τσεχία ανακοίνωσαν ότι δε θα δεχτούν Ρώσους απότακτους.

Τα φύλλα πορείας στα αστυνομικά τμήματα

Ο Μιχαήλ Σουετίν από τη Μόσχα το περίμενε ότι θα τον συλλάμβαναν όταν συμμετείχε στην αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα. Αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν ότι θα του δινόταν φύλλο πορείας για να πάει στο μέτωπο.
«Περίμενα τις συνηθισμένες (διαδικασίες): σύλληψη, αστυνομικό τμήμα, δικαστήριο», είπε ο νεαρός άνδρας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη. «Αλλά όταν μου είπαν, “Αύριο θα πάτε στον πόλεμο”.  Ήταν έκπληξη», είπε.
Σύμφωνα με την κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία, ο Σουετίν δεν είναι ο μόνος διαδηλωτής στον οποίο δόθηκε εντολή επιστράτευσης στο αστυνομικό τμήμα. Ο Σουετίν λέει ότι μετά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί τον μετέφεραν σε ξεχωριστό δωμάτιο όπου ήθελαν να υπογράψει μια κλήση για να πάει σε κέντρο επιστράτευσης του στρατού.
«“Ή το υπογράφεις αυτό ή θα εκτίσεις δέκα χρόνια κάθειρξης”», τον απείλησαν, λέει ο ηλικίας 29 ετών Ρώσος. Ο Σουετίν αρνήθηκε να υπογράψει την εντολή, κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του, και αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη στις 5:00 π.μ. Ωστόσο, η αστυνομία τον προειδοποίησε ότι η πανίσχυρη Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, που είναι επιφορτισμένη με τις σημαντικότερες ποινικές έρευνες, θα ενημερωθεί για την άρνησή του και ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα».

«Δυστυχώς υπέγραψα»

Ο Αντρέι, ο οποίος έκλεισε τα 18 του χρόνια την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχε και αυτός στις διαδηλώσεις στη Μόσχα την Τετάρτη. Επίσης συνελήφθη και του επιδόθηκε φύλλο πορείας.
Αλλά σε αντίθεση με τον Σουετίν, ο έφηβος υπέγραψε υπό «απειλή» το έγγραφο, ψηφιακό αντίγραφο του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να εξετάσει.
«Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσα να ξεφύγω (…) Κοίταξα γύρω μου και αποφάσισα να μην αντισταθώ», είπε ο νεαρός με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δυστυχώς, υπέγραψα».
Ωστόσο, ο Αντρέι μόλις ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Και το Κρεμλίνο, όπως και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, είχαν διαβεβαιώσει ότι κανένας φοιτητής δεν θα κληθεί, αφού οι ρωσικές δυνάμεις μιλούσαν για εφέδρους με συγκεκριμένες δεξιότητες ή στρατιωτική εμπειρία. Ο Αντρέι, που εξακολουθεί να ψάχνει δικηγόρο, αποφάσισε τελικά να μην πάει στο γραφείο επιστράτευσης την καθορισμένη ώρα. Και δεν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες. «Δεν έχω πει τίποτα στους γονείς μου ακόμα», λέει, «θα ανησυχήσουν». «Θα τους το πω όταν έχω καλύτερη ιδέα για το τι θα μου συμβεί».

(Πηγή: ΒΒC-ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ