Πολιτική θύελλα στην Γαλλία: Οργισμένες αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό – Δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης του Μακρόν

Η Γαλλία μυρίζει άσχημα.  Η δυσοσμία από τους τόνους των σκουπιδιών στους δρόμους αναμιγνύεται με την οσμή του κοινοβουλευτικού «πραξικοπήματος» που επιχείρησε ο αποδυναμωμένος πρόεδρος Μακρόν, για να περάσει τον νέο νόμο για τα όρια συνταξιοδότησης.

Γαλλία: 217 συλλήψεις στις διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Το μίγμα είναι εκρηκτικό. Τόσο εκρηκτικό, που η αδύναμη πολιτικά κυβέρνηση Μακρόν, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, την Δευτέρα είναι αντιμέτωπη με δύο προτάσεις  μομφής που κατέθεσαν σήμερα εναντίον της, η μικρή ανεξάρτητη κοινοβουλευτικής ομάδα Liot και οι ακροδεξιοί. Τους τελευταίους μήνες η Γαλλία ταλανίζεται από αλλεπάλληλες απεργίες με αφορμή το νόμο που επέβαλε ο Μακρόν και αυξάνει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη. Οι απεργίες είναι σχεδόν συνεχείς στην ενέργεια,, στα λιμάνια και τις τελευταίες ημέρες στην καθαριότητα.

skoupidia

Γαλλία: Η Μόνα Λίζα στις διαδηλώσεις για το όριο συνταξιοδότησης

Η αντίδραση είναι τόσο μεγάλη που ο Μακρόν κατάλαβε ότι κινδύνευε να μην περάσει ο νόμος του από την Εθνοσυνέλευση. Και ενώ οι βουλευτές περίμεναν την ψηφοφορία, πανέτοιμοι για μια ακόμα και ίσως την τελική μάχη, για να μην περάσει η αλλαγή, η πρωθυπουργός Μπορν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάνει χρήση του άρθρου 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, με το οποίο ο νόμος μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μόνο με μια υπογραφή του προέδρου. Να περάσει δηλαδή σαν προεδρικό διάταγμα.

Οι δύο προτάσεις μομφής

Η προσφυγή στο 49.3 του Συντάγματος κατέδειξε με τις πιο αδρές γραμμές την πολιτική αδυναμία του προέδρου Μακρόν, ο οποίος κυβερνά την χώρα, χωρίς την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Την επομένη σχεδόν των εκλογών ο Μακρόν είπε ότι θα κυβερνήσει στηριζόμενος στην συνεργασία των κομμάτων. Αλλά αυτά τα δύο επιπλέον χρόνια για την σύνταξη, είναι από εκείνους τους νόμους που κανονικά ένας αδύναμος πολιτικά ηγέτης δεν θα έπρεπε να την προωθήσει. Η κατάθεση των προτάσεων μομφής και οι εικόνες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τους βουλευτές να σηκώνουν πλακάτ και να τραγουδούν την Μασσαλιώτιδα, ελάχιστα απέχουν από την ήττα που κινδύνευε να υποστεί στη Βουλή ο Μακρόν αν έφερνε τον νόμο προς ψήφιση.

“Η ψήφος υπέρ αυτής της πρότασης μομφής θα επιτρέψει να βγούμε από μια βαθιά πολιτική κρίση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ομάδας Liot, Μπερτράν Πανσέρ, εκφράζοντας λύπη που “οι συνάδελφοι του LR (δεξιά) δεν υπογράφουν” την πρόταση που κατέθεσε το Liot. Την υπερψήφισε όμως ο Εθνικός Συναγερμός του Ζακ Λυκ Μελανσόν.
Την πρόταση έχουν υπογράψει 91 βουλευτές, με πρώτους του 15 του Liot. Μεταξύ τους είναι και οι βουλευτές τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποτελούν τον αριστερό συνασπισμό Nupes.

“Η ψήφος υπέρ της πρότασης μομφής σημαίνει ψήφος κατά της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και πτώση της κυβέρνησης. Όποιος σπέρνει χάος, θερίζει μομφή!”, αντέδρασε η επικεφαλής των βουλευτών της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά), Ματίλντ Πανό.  Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (RN, η ακροδεξιά της Λε Πεν) κατέθεσαν με τη σειρά τους σήμερα και δεύτερη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. “Θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις μομφής που θα παρουσιαστούν”, υπογράμμισε η βουλευτής Λορ Λαβαλέτ.

Οι δύο προτάσεις μομφής θα τεθούν προς συζήτηση την Δευτέρα, στις 16.00 το απόγευμα (17.00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του προεδρείου (στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και άλλα προβεβλημένα στελέχη της Εθνοσυνέλευσης) το οποίο θα επικυρώσει την ημερήσια διάταξη.

Σε αντίθεση με την πρόταση μομφής του Εθνικού Συναγερμού, εκείνη του Liot αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από βουλευτές πολλών παρατάξεων.
Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να την ψηφίσουν και καμιά 30αριά από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.

Αλλά στην ουσία αυτό έχει μικρή σημασία. Γιατί είναι ξεκάθαρη πια η πολιτική αδυναμία του προέδρου Μακρόν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ