Σαν σήμερα 17 Μαρτίου στην ιστορία της μουσικής

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έλαβαν χώρα σαν σήμερα, στην ιστορία της μουσικής

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Μαρτίου

του Ιωσήφ Αβράμογλου

1956 – Η μουσική ταινία “Rock Around The Clock” κάνει πρεμιέρα στην Washington, DC με επιτυχίες των Bill Haley, The Platters και Little Richard.

17 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

1956 – Ο Carl Perkins εμφανίζεται στο τηλεοπτικό δίκτυο του ABC, όπου ερμηνεύει το “Blue Suede Shoes” και το “Honey Don’t”, μαζί με τα αδέρφια του Jay στην ακουστική κιθάρα και τα φωνητικά και τον Clayton στο όρθιο μπάσο.

Σαν σήμερα 17 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

1958 – The Coasters ηχογραφούν τη μοναδική τους Νο.1 επιτυχία στις ΗΠΑ, το “Yakety Yak”.

1958 – Το “Tequila” των Champs αρχικά κυκλοφόρησε ως η “Β” πλευρά ενός σινγκλ με τίτλο “Train To Nowhere”, αλλά κέρδισε την προσοχή των ραδιοφωνικών σταθμών και έτσι ανέβηκε στην πρώτη θέση στα τσαρτς του Billboard της Pop και του R&B.

1958 – Η Columbia Records κυκλοφορεί το LP του Johnny Mathis, “Johnny’s Greatest Hits”. Ένα μήνα αργότερα, το άλμπουμ θα βρισκόταν στην κορυφή του Billboard για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Έμελλε όμως σε μια περίοδο δέκα ετών να εμφανιζόταν σε αυτή τη λίστα για 490 εβδομάδες! Ένα ρεκόρ που ο Johnny Mathis διατηρούσε έως ότου το ξεπέρασε το “Dark Side Of The Moon” των Pink Floyd στις 29 Οκτωβρίου 1983.

1966 – Ο ντράμερ των Who, ο αξέχαστος Keith Moon παντρεύεται την έγκυο κοπέλα του Kim Kerrigan στο Wembley της Αγγλίας. Μετά από έναν ταραχώδη γάμο, η Kim θα εγκαταλείψει τον Keith το 1973, παίρνοντας μαζί της την κόρη τους Mandy. Χώρισαν το 1975 για να παντρευτεί τον κιμπορντίστα των Small Faces Ian McLagan, τον Οκτώβριο του 1978, έναν μήνα μετά τον θάνατο του Keith Moon.

1967 – Η Track Records κυκλοφορεί το “Purple Haze” του Jimi Hendrix στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι έφθασε στο Νο.3 στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στο Hot 100 της Αμερικής σταμάτησε στο Νο.65. Παρά την χαμηλή θέση στα charts των ΗΠΑ, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το κομμάτι στο Νο.2 στη λίστα με τα 100 καλύτερα τραγούδια για κιθάρα όλων των εποχών.

1968 – Οι Bee Gees κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο Ed Sullivan Show, ερμηνεύοντας τα “Words” και “To Love Somebody”.

1975 – Η Cher εμφανίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, φορώντας μια σχεδόν διαφανή ολόσωμη φόρμα.

CHER TIME

1978 – Τέσσερις Ιρλανδοί έφηβοι γυμνασίου που αυτοαποκαλούνται U2, κερδίζουν το έπαθλο των 500 λιρών στον διαγωνισμό Limerick Civic Week Pop ’78. Κερδίζουν επίσης την ευκαιρία να περάσουν από οντισιόν για την δισκογραφική εταιρία CBS της Ιρλανδίας.

1978 – Ο Jimmy Buffet κυκλοφορεί το όγδοο στούντιο άλμπουμ του “Son of a Son of a Sailor”. Το LP θα φτάσει στο Νο.10 του άλμπουμ chart. Δύο σινγκλ ξεπετάχτηκαν από αυτό, το “Cheeseburger in Paradise” και το “Livingston Saturday Night”.

1984 – Οι Hall And Oates , η Whitney Houston, η Dionne Warwick και ο Barry Manilow συμμετέχουν στη συναυλία της 15ης επετείου της Arista Records, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για διάφορους οργανισμούς υπέρ της καταπολέμησης του AIDS.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou, Facebook.com/avramoglou, Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ