Πολιτική κρίση στο Περού: Κλείνει αεροδρόμιο-κλειδί για τον τουρισμό στο Μάτσου Πίτσου

Το διεθνές αεροδρόμιο της Κούσκο, κόμβος-κλειδί για τις επισκέψεις στον διάσημο παγκοσμίως αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου, το κόσμημα της περουβιανού τομέα του τουρισμού, ανέστειλε χθες Πέμπτη «προληπτικά» και «μέχρι νεοτέρας» τη λειτουργία του εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων που συνταράσσουν το Περού για πάνω από έναν μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Η απόφαση οφείλεται στην ανησυχία πως θα το καταλάβουν διαδηλωτές, που έκαναν πορεία κατά χιλιάδες χθες στην Κούσκο, μετά την αιματηρή αποτυχημένη προσπάθεια της προηγουμένης.

Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του στρατού ήταν ανεπτυγμένη χθες γύρω από το αεροδρόμιο της Κούσκο, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, με περίπου εκατό πτήσεις να συνδέουν την πόλη με την πρωτεύουσα Λίμα σε εβδομαδιαία βάση.

Προχθές Τετάρτη, διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στους διαδρόμους απωθήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Η ημέρα σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με τουλάχιστον έναν διαδηλωτή νεκρό και συνολικά 50 και πλέον τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων 19 αστυνομικών, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, μαγνήτη του τουρισμού στο Περού, ξενοδοχείο της διεθνούς αλυσίδας Marriott πετροβολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Είναι η δεύτερη φορά που κλείνει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο εναντίον της νέας προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε, μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Τον Δεκέμβριο, η λειτουργία του είχε ανασταλεί για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Συνηγόρου, στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε 10 από τις 25 περιφέρειες του Περού, ειδικά στις πόλεις Τάκνα, Μοκέγουα, Πούνο, Αβανκάι, Απουρίμακ, Αρεκίπα, Μάδρε δε Διός και Ουανκαβελίκα, νότια και ανατολικά, όπως και στη Σαν Μαρτίν, βόρεια.

Πολλοί οδικοί άξονες έχουν κλείσει στις περιφέρειες αυτές, σύμφωνα με τις αρχές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ