Politico: Στη Μόσχα ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ – Η συνάντηση με τον Πούτιν και το παρασκήνιο

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί απόψε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το περιοδικό Politico.

Ο κ. Σρέντερ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο πολιτικών αντιπάλων, αλλά και φίλων και συνεργατών του, λόγω της επιμονής του να παραμένει στέλεχος των κρατικών ρωσικών κολοσσών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα έγινε γνωστό ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διέγραψε τον πρώην καγκελάριο και αρχηγό του από τον κατάλογο των «μεγάλων σοσιαλδημοκρατών», λόγω της στάσης του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της άρνησής του να αποσυρθεί από τις θέσεις του στις κρατικές ρωσικές εταιρίες ενέργειας.

Σολτς Σρέντερ

Σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, «το όνομα του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ταιριάζει με την παρούσα συγκυρία» και για αυτό διεγράφη από τη λίστα με τους 34 μεγάλους σοσιαλδημοκράτες που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του κόμματος. Τώρα πλέον, οι «μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες» είναι 33. Το κόμμα απέσυρε ακόμη και τις κούπες με το όνομα και το πρόσωπο του πρώην καγκελάριου από το κατάστημα με τα αναμνηστικά αντικείμενα του SPD.

Ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του, ρωτήθηκε για την περίπτωση του Γκέρχαρντ Σρέντερ και την συμμετοχή του σε υψηλόβαθμα πόστα ρωσικών ενεργειακών κολοσσών και τον κάλεσε ευθέως να παραιτηθεί από αυτά, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «προσωπική υπόθεση».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς, ακόμη και μετά τον τερματισμό του δημόσιου αξιώματος απορρέουν υποχρεώσεις, από τις οποίες συνεχίζει να δεσμεύεται ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Όπως τόνισε σύντομα η γερμανική βουλή θα επιληφθεί και του ζητήματος που έχει προκύψει σχετικά με τη χρηματοδότηση του γραφείου του πρώην καγκελαρίου στην Μπούντεσταγκ από χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ