Ουκρανία: H Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το Τσερνόμπιλ – Το ρεύμα, οι συνέπειες και ο “ραδιολογικός κίνδυνος”

Νέα ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Τσερνόμπιλ, εν μέσω του πολέμου που πραγματοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία, κάνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση της ΕΕΑΕ, “η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες”.

Ειδικά για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ότι “δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου” από το εν λόγω συμβάν και ότι “δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο”.

Η ανακοίνωση της ΕΕΑΕ για το Τσερνόμπιλ

“Από χθες έχει διακοπεί η εξωτερική τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ. Η τροφοδοσία παρέχεται πλέον από γεννήτριες.

Σημειώνεται ότι όλοι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ έκλεισαν σταδιακά μετά την καταστροφή του 1986. Σήμερα, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν: δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών αποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία, τρεις αντιδραστήρες υπό αποξήλωση, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο 4 εντός ειδικού περιβλήματος (σαρκοφάγο).

Η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες. Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα από το εν λόγω συμβάν, το οποίο, με βάση διαθέσιμες εξειδικευμένες αναλύσεις, δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ