Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν σε προάστιο του Χαρτούμ

Τουλάχιστον 17 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε επίθεση σε προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν, η οποία αποδόθηκε από αυτόπτες μάρτυρες στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ανέφερε ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίος μίλησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ουάντ Μαντάνι, 200 χιλιόμετρα νότια του Χαρτούμ, παραστρατιωτικοί έπληξαν με οβίδες το προάστιο Καράρι της Ομντουρμάν, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

«Δεκαεπτά άμαχοι σκοτώθηκαν» στην επίθεση, συνόψισε ιατρική πηγή μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε τη 15η Απριλίου ο πόλεμος για την εξουσία στο Σουδάν ανάμεσα στις ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο και τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto αρχηγό του κράτους μετά το πραξικόπημα του 2021, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων της σύρραξης θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς πολλές περιοχές της χώρας είναι εντελώς αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ τα δυο στρατόπεδα αρνούνται να αποκαλύψουν τις απώλειές τους.

Μόνο «κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, πάνω από 103 άμαχοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τις δύο πλευρές στο Χαρτούμ και στο Ομντουρμάν», στηλίτευσε χθες Τρίτη στη Γενεύη ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, πάνω από δέκα πτώματα, που δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν, θάφτηκαν από εθελοντές, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που σκοτώνονται στους δρόμους και δεν ανακτώνται από τις οικογένειές τους.

Και «δεν προβλέπεται ανάπαυλα», τόνισε ο κ. Τουρκ, απαριθμώντας φρικαλεότητες που αφηγήθηκαν άμαχοι, όπως για «μέλη των ίδιων οικογενειών που σκοτώθηκαν ή βιάστηκαν», «αγαπημένους που συνελήφθησαν χωρίς λόγο», «εξαφανισμένους», «πτώματα βαλμένα το ένα πάνω στο άλλο και εγκαταλελειμμένα», «απελπιστική συνεχή πείνα».

Ο πόλεμος, ο οποίος θα συμπληρώσει πέντε μήνες μεθαύριο Παρασκευή, μετέτρεψε σχεδόν 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και χειροτέρεψε την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, που συγκαταλεγόταν ήδη στις φτωχότερες στον κόσμο.

Ο κ. Τουρκ αξίωσε οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί κι από τα δύο εμπόλεμα μέρη, ιδίως για «τις γενικευμένες αυθαίρετες φυλακίσεις», να λογοδοτήσουν.

«Εκατοντάδες άνθρωποι, πιθανόν χιλιάδες, έχουν φυλακιστεί μυστικά υπό άθλιες συνθήκες», τόνισε.

Παράλληλα, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφερε χθες πως οι επιθέσεις εναντίον αμάχων έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους στο Χαρτούμ.

Το περασμένο «ήταν το πιο πολύνεκρο σαββατοκύριακο που έχουν ζήσει οι ομάδες των MSF στο Χαρτούμ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος πριν από πέντε μήνες», τόνισε η ΜΚΟ.

Τουλάχιστον 49 άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφεραν φροντίδες σε πάνω από 100 τραυματίες. Υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα θύματα.

Τουλάχιστον 43 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς αποδιδόμενους στον στρατό το πρωί της Κυριακής. Ενώ το πρωί του Σαββάτου, άλλοι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον πυκνοκατοικημένες. Οι τραυματίες σε αυτά τα δυο επεισόδια ήταν δεκάδες.

Στην πόλη Αλ Φάσιρ, στην αχανή περιοχή Νταρφούρ (δυτικά), όπου επίσης μαίνονται σφοδρές μάχες, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 48 τραυματίστηκαν το Σάββατο.

Πλέον οι ομάδες των MSF καλούνται να βοηθήσουν σε περιστατικά με μεγάλο αριθμό θυμάτων σχεδόν καθημερινά, σύμφωνα με την οργάνωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ