Πόλεμος στο Σουδάν: 25 άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε δυο μέρες στο Χαρτούμ

Διασταυρούμενα πυρά πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών σκότωσαν πέντε άμαχους χθες Κυριακή στο Χαρτούμ, την επομένη των θανάτων είκοσι ακόμη ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δυο παιδιών, σε αεροπορικό βομβαρδισμό, ανέφεραν γιατρός και ακτιβιστές.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν τα σπίτια τους στην Ομντουρμάν», βορειοδυτικό προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν, ανέφερε ιατρική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η «επιτροπή αντίστασης» στη συνοικία Καλάκλα του Χαρτούμ ανέφερε νωρίτερα πως ο απολογισμός των θυμάτων των αεροπορικών επιδρομών εκεί προχθές Σάββατο «αυξήθηκε στους 20 νεκρούς άμαχους».

Η οργάνωση που αγωνίζεται για δημοκρατία και από το ξέσπασμα του πολέμου οργανώνει πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας μεταξύ των κατοίκων έκανε λόγο αρχικά για «11 νεκρούς άμαχους, ανάμεσά τους δυο παιδιά και γυναίκα», που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο νοσοκομείου, ενός από τα τελευταία που λειτουργούν ακόμη στην σουδανική πρωτεύουσα, συμπληρώνοντας ότι «πολλά πτώματα απανθρακώθηκαν και κομματιάστηκαν» και ήταν αδύνατη η διακομιδή τους.

Ο πόλεμος για την εξουσία που ξέσπασε τη 15η Απριλίου ανάμεσα στον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), και τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto πρόεδρο της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021, έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 5.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση –που είναι πολύ υποτιμημένη– της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει μετατρέψει 4,8 εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην πρωτεύουσα της χώρας, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, όπου επί σχεδόν πέντε μήνες εκατομμύρια κάτοικοι ζουν στον ρυθμό των διακοπών της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης σε συνθήκες αποπνικτικής ζέστης, κλεισμένοι στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τα διασταυρούμενα πυρά.

Χθες αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο στρατός έπληξε «με πυροβολικό και ρουκέτες θέσεις των ΔΤΥ» σε βόρειες συνοικίες του Χαρτούμ.

Ο μισός και πλέον πληθυσμός του Σουδάν χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιζήσει και έξι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, προειδοποιούν οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πόλεμος και η πείνα απειλούν πλέον να «κυριεύσουν» το Σουδάν και να φέρουν αντιμέτωπη την ευρύτερη περιοχή με ανθρωπιστική καταστροφή, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, αντιμέτωπος με ελλείψεις χρηματοδότησης και γραφειοκρατικά εμπόδια στη διανομή βοήθειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ