Πόλεμος στο Ισραήλ: Νύχτα αγωνίας στην Γάζα με μπαράζ βομβαρδισμών – Πυραυλικές επιθέσεις και απειλές από την Χαμάς

Σκληρή απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς ετοιμάζει το Ισραήλ, που έχει αποκλείσει και σφυροκοπά από αέρος την Γάζα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι τα χτυπήματα κατά της Χαμάς «είναι μόνο η αρχή».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η στιγμή που ρεπόρτερ του CNN μεταδίδει κρυμμένη σε τάφρο ενώ γύρω της πέφτουν ρουκέτες

«Σας υπόσχομαι αυτό: στο τέλος του πολέμου οι εχθροί μας θα γνωρίζουν ότι ήταν ένα τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ», είπε σε διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα μείνει στην ιστορία».

Το Ισραήλ διέταξε το βράδυ της Δευτέρας την πλήρη πολιορκία της Γάζας, όπως είχε προαναγγείλει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. «Αρχίζουμε την πλήρη πολιορκία της Γάζας. Ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε καύσιμα – όλα κλείνουν. Κάνουμε πόλεμο με κτήνη και θα δράσουμε ανάλογα», είχε δηλώσει ο Γκαλάντ.

Iron Dome: Πώς η Χαμάς βρήκε την «αχίλλειο πτέρνα» του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας – Βήμα βήμα πώς έγινε η επίθεση

 

@radarafrica Yoav Gallant, the Israeli minister of defence, orders the complete siege of #Gaza #Israel #Palestine ♬ original sound – Radar Africa

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η λίστα με τις χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους

Οι Ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς ότι μπορεί να υπάρξει άμεση κλιμάκωση του πολέμου. Τους ζήτησε να είναι έτοιμοι να μείνουν στα καταφύγια για τις επόμενες 3 μέρες και να έχουν προμήθειες σε νερό και φαγητό και να έχουν έτοιμες γεννήτριες για ρεύμα.

Ήδη από την Κυριακή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Πρέπει να μπούμε μέσα» φέρεται να είπε ο Ισραηλινός ηγέτης, σύμφωνα με τρεις ισραηλινές και αμερικανικές πηγές που ενημερώθηκαν για το τηλεφώνημα και μεταδίδει η αμερικανική ιστοσελίδα Axios.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί καρότο και μαστίγιο αφού δηλώνει ανοιχτή σε συζητήσεις για εκεχειρία αλλά απειλεί να σκοτώσει Ισραηλινούς ομήρους αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί της Γάζας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, έχοντας «επιτύχει τους στόχους της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Moussa Abu Marzouk δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «κάτι τέτοιο» και σε «όλους τους πολιτικούς διαλόγους», όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή εκεχειρία.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπου Ομπάιντα είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Λίγη ώρα αργότερα ξεκαθάρισε ότι η Χαμάς «δεν θα διαπραγματευτεί το θέμα των φυλακισμένων (σ.σ. Ισραηλινών) όσο δέχεται πυρά», ενώ τόνισε ότι οι απειλές και η πίεση δεν θα καταφέρουν να πιέσουν την παλαιστινιακή οργάνωση να διαπραγματευτεί.

Δείτε ζωντανά εικόνα από την Γάζα:

Επικίνδυνη κλιμάκωση με την Χεζμπολάχ

Τουλάχιστον τέσσερα μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν απόψε από ισραηλινά πυρά στον νότιο Λίβανο, καθώς η σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς φαίνεται να επεκτείνεται και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει επιχειρήσεις στην περιοχή, μετά την εισβολή ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος. Να σημειωθεί ότι η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στηρίζεται από το Ιράν και μία εμπλοκή της στην σύρραξη Ισραηλινών – Παλαιστινίων θα απειλούσε τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή.

Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει για την επίθεση – Διαψεύδει ο Νετανιάχου

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ 10 ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αδιαφόρησε, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet). Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα.

Δεκάδες οι όμηροι – Θύματα από ξένες χώρες

Δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι, από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλά από τα θύματα συμμετείχαν σε ένα ρέιβ πάρτι στην έρημο, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι περισσότεροι από 100.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ