Iron Dome: Πώς η Χαμάς βρήκε την «αχίλλειο πτέρνα» του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας – Βήμα βήμα πώς έγινε η επίθεση

Το κινητό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ με την ονομασία Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστήματα προστασίας στον κόσμο και ανήκει στο οπλοστάσιο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2011.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η λίστα με τις χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Αυτό το σύστημα ενεργοποιήθηκε και απέτρεψε χιλιάδες πυραύλους της Χαμάς, από το να πέσουν σε ισραηλινό έδαφος. Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 πύραυλοι της Χαμάς εκτοξεύτηκαν από την Λωρίδα της Γάζας μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Χαμάς: «Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις για ανακωχή – Πετύχαμε τους στόχους μας»

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μια ισραηλινή κατοικημένη περιοχή

Διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:

  • το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού
  • το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων
  • τον εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir

Πώς λειτουργεί

Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού και το σύστημα ελέγχου των όπλων εκτελούν πολύπλοκους υπολογισμούς για την τροχιά του πυραύλου και τον αναμενόμενο στόχο.

Υπάρχουν πιθανότητες μιας επιτυχούς διαμεσολάβησης στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς; Ειδικοί απαντούν σε πέντε ερωτήσεις

Στη συνέχεια ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα πύραυλο Tamir και ο εχθρικός πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα πριν φτάσει σε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του συστήματος, το ποσοστό επιτυχίας του είναι στο 90%

Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος

Το Iron Dome μπορεί να διαπεραστεί εάν δεχθεί ταυτόχρονη επίθεση από πολλούς πυραύλους. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα δεν είναι σε θέση να τους αναχαιτίσει όλους, καθώς μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί πύραυλοι για την αναχαίτιση.

Επίσης, το κόστος κάθε αναχαίτισης είναι υψηλό, ενώ η επίθεση με πυραύλους μπορεί να είναι πιο φθηνή. Γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχουν σκέψεις για την ανάπτυξη του Iron Beam, το οποίο θα συμπληρώνει την αεράμυνα και το Iron Dome.

Το Iron Beam έχει απεριόριστα «πυρομαχικά» και είναι αποτελεσματικό σε επιθέσεις από μικρή απόσταση, δηλαδή στο σημείο που δεν αποδίδει το Irone Dome.

Η Χαμάς εδώ και χρόνια έψαχνε τα τρωτά σημεία του συστήματος αεράμυνας και φέρεται να γνώριζε ότι εάν χτυπούσε και εκτόξευε συνεχώς πυραύλους σε χαμηλές τροχιές προς το Ισραήλ θα ήταν δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Ο αιφνιδιασμός από την Χαμάς 

Οι Ισραηλινοί στις νότιες περιοχές και κοντά στα σύνορα με την Γάζα διαμαρτύρονται, καθώς για πάρα πολλές ώρες χρειάστηκε να υπερασπιστούν μόνοι τους τις οικογένειες τους. Ο στρατός καταγγέλλουν ότι άργησε να φτάσει και χρειάστηκε σχεδόν δύο μέρες προκειμένου να καταφέρει να εξουδετερώσει τους περισσότερους μαχητές της Χαμάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ακόμη υπάρχουν ένοπλοι Παλαιστίνιοι σε ισραηλινά εδάφη.

Η απάντηση στο γιατί συνέβη αυτό είναι πολύπλοκη και θα δοθεί το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αιφνιδιάστηκαν.

Ο αιφνιδιασμός ήταν ζωτικής σημασίας για το σχέδιο της επίθεσης της Χαμάς. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να έχουν πληροφορίες για την επίθεση και να σημάνουν συναγερμό. Η Χαμάς φαίνεται ότι εδώ και καιρό προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει τους Ισραηλινούς και έδειχνε ότι είτε δεν ήταν σε θέση να κάνει μία επίθεση είτε δεν την επιθυμούσε.

Επίσης θεωρείται σίγουρο ότι η Παλαιστινιακή οργάνωση είχε πολύ καλή επιχειρησιακή ασφάλεια και ετοιμότητα και δεν χρησιμοποιούσε καθόλου τις τηλεπικοινωνίες, που θα μπορούσαν να υποκλαπούν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Πώς έγινε η επίθεση του Σαββάτου

Το επόμενο κρίσιμο στοιχείο ήταν το μεγάλο εύρος και η μεγάλη ταχύτητα της επίθεσης. Εκατοντάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να απασχολήσουν το Ισραήλ και να λειτουργήσουν ως κάλυμμα για την ευρεία επίθεση.

Στη συνέχεια έγιναν επιθέσεις με drone στα μηχανήματα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στον φράχτη στην Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να παρακολουθεί τα συνοριακά περάσματα. Αμέσως μετά οι Ισραηλινοί δεν είχαν καθόλου εικόνα τι συμβαίνει στα σύνορα με την Γάζα.

Ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις και οχήματα με Παλαιστινίους που «έσπασαν» τον φράχτη σε 80 σημεία και πέρασαν μέσα σε ισραηλινό έδαφος. Υπολογίζεται ότι περίπου 800 με 1.000 οπλισμένοι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν σε αρκετά σημεία μέσα στο Ισραήλ και σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς.

Το επόμενο σοβαρό πρόβλημα με την στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ είναι ότι καθυστέρησε να ασφαλίσει τα σύνορα με την Γάζα. Έτσι οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν δεκάδες Ισραηλινούς και να τους μεταφέρουν ως ομήρους στην Γάζα προκειμένου να έχουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θεωρούνται από τις καλύτερες στην Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο πλανήτη αναφορικά με τις στρατιωτικές ικανότητες και την συγκέντρωση πληροφοριών. Ωστόσο οι αναλυτές φαίνεται πως συμφωνούν ότι το βασικό λάθος που στοίχισε στον ισραηλινό στρατό ήταν ότι υποτίμησε τον αντίπαλο του και γι’ αυτό αιφνιδιάστηκε με ολέθρια αποτελέσματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ