Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις Twitter, Facebook και Instagram λόγω fake news και βίαιων εικόνων

Η Κομισιόν προειδοποίησε με κυρώσεις τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την Χ (πρώην Twitter) και τη Meta (Facebook, Instagram), σχετικά με την αύξηση ψευδών ειδήσεων και βίαιων εικόνων στις πλατφόρμες τους για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Αναλυτής Sky News: Οι τρεις λόγοι που το Ισραήλ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει χερσαία επίθεση

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν έδωσε σήμερα διορία 24 ωρών στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, για να κοινοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

«Έχουμε λάβει γνώση για αναφορές σημαντικού αριθμού deep fakes (σ.σ. ψευδείς ειδήσεις, φωτογραφίες, βίντεο που παράγονται με μέσα τεχνητής νοημοσύνης) και παραποιημένου περιεχομένου που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες σας και ορισμένα από τα οποία εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο», τόνισε ο Μπρετόν, σε επιστολή προς Ζούκερμπεργκ, την επομένη παρόμοιας προειδοποίησης που απηύθυνε στο αφεντικό του X, Έλον Μασκ.

Ισραήλ: Συμφωνία για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Την επιστολή αυτή ο Ευρωπαίος επίτροπος την ανήρτησε και στο Bluesky, μέσο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντίπαλο του Χ, που δημιούργησε ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ.

Η προειδοποίηση αφορά αναρτήσεις και δημοσιεύσεις «μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και παραπληροφόρηση εν μέσω εκλογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία την Κυριακή και τις ευρωεκλογές την επόμενη άνοιξη, δήλωσε ο Μπρετόν.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η Γάζα

Ο Επίτροπος υπενθύμισε τις υποχρεώσεις των εταιρειών αναφορικά με την εποπτεία του περιεχομένου των δημοσιεύσεων και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου που απορρέουν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου.

«Η DSA είναι σε ισχύ για να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης έναντι αυθαίρετων αποφάσεων και, ταυτόχρονα, να προστατεύει τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας», είπε ο Μπρεντόν στο Bluesky.

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, είμαστε μάρτυρες μιας αύξησης παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στην ΕΕ μέσω ορισμένων πλατφορμών. Σας ζητώ να είστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσετε την τήρηση αυστηρών κανόνων του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Χθες ο Τιερί Μπρετόν είχε προβεί σε παρόμοια προειδοποίηση κατά του Έλον Μασκ, αναφέροντας ότι το Χ, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

«Σας καλώ λοιπόν να διασφαλίσετε επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά και να αναφέρετε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που ελήφθησαν στην ομάδα μου», είπε ο Μπρετόν σε επιστολή προς τον Μασκ.

«Παρακαλώ αναφέρετε λεπτομερώς τις παραβιάσεις που υπαινίσσεστε ώστε να τις δει το κοινό», απάντησε στον Μπρετόν ο Μασκ στο Χ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να του απαντά ότι γνωρίζει καλά αναφορές για περιεχόμενο με ψευδείς ειδήσεις και εξύμνηση της βίας.

Οι κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου γνωστοί ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) απαιτούν από την X και άλλες μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο και να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον πολιτικό λόγο.

Η μη συμμόρφωση με το DSA μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα της ΕΕ έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Παράλληλα η γερμανική Υπηρεσία Καταπολέμησης των Διακρίσεων ανακοίνωσε ότι σταματά να χρησιμοποιεί το Χ, λόγω της «μαζικής» αύξησης των σχολίων μίσους και της παραπληροφόρησης, θεωρώντας για αυτό υπεύθυνο τον Μασκ.

Επίσης ο Γερμανός υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών Φόλκερ Βίσινγκ κατήγγειλε σήμερα «την αύξηση αναρτήσεων αντισημιτικού περιεχομένου μίσους» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Καλώ τον Ίλον Μασκ και όλους τους χειριστές πλατφόρμων να διαγράψουν λογαριασμούς που εξυμνούν τον τρόμο, ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ και τη βία κατά των Εβραίων», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ