Ισραήλ: Συμφωνία για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

Θα συσταθεί επίσης ένα «πολεμικό υπουργικό συμβούλιο» – με τον Νετανιάχου, τον Γκαντζ και τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι κατά την περίοδο του πολέμου «δεν θα προωθηθούν νομοσχέδια ή κυβερνητικές αποφάσεις που δεν αφορούν την διεξαγωγή του πολέμου» και οι διορισμοί ανώτερων στελεχών θα παρατείνονται αυτόματα.

Η συμφωνία αυτή έρχεται ύστερα από ημέρες συζητήσεων μεταξύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Μπένι Γκαντζ, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Η ανακοίνωση για την συμφωνία

Η δήλωση του Νετανιάχου και του Γκαντζ, προέδρου του κόμματος Εθνικής Ενότητας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει: «Οι δυο τους συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και ενός υπουργικού συμβουλίου διαχείρισης πολέμου.

«Θα συσταθεί “υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου” με τρία μέλη: τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον πρόεδρο της Εθνικής Ενότητας».

Θα υπάρχουν επίσης δύο επιπλέον αξιωματούχοι που θα υπηρετούν ως παρατηρητές στο υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου.

«Εκ μέρους του κόμματος Εθνικής Ενότητας συνολικά πέντε υπουργοί, χωρίς χαρτοφυλάκιο, θα προστεθούν στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής-ασφάλειας (με έναν από αυτούς ως παρατηρητή): Μπένι Γκαντζ, Γκίντεον Σάαρ, Γκάντι Άιζενκοτ και άλλοι δύο υπουργοί. Αυτό ισχύει για τη διάρκεια του πολέμου».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ