Πόλεμος στο Ισραήλ: Χάος μετά τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο – «Οι γιατροί έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις στο έδαφος»

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα την Τρίτη. Ο Δρ Ashraf Al-Qudra, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, περιέγραψε την κατάσταση μετά την έκρηξη ως «απαράμιλλη και απερίγραπτη».

«Τα πληρώματα του ασθενοφόρου εξακολουθούν να μεταφέρουν σορούς», είπε ο Αλ-Κούντρα σε δήλωση την Τετάρτη, τοπική ώρα, σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες». Ο αριθμός των θυμάτων και τα τραύματά τους «ξεπερνούσε τις δυνατότητες των ιατρικών ομάδων και των ασθενοφόρων», πρόσθεσε.

«Οι γιατροί έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις στο έδαφος και στους διαδρόμους, κάποιοι από αυτούς χωρίς αναισθησία και ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών περιμένουν ακόμη τις επεμβάσεις και οι ιατρικές ομάδες προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους στην εντατική».

Απολογισμός θανάτων: Στο νοσοκομείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας, είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι που είχαν εκκενωθεί βίαια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, πρόσθεσε.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τον θύλακα, είπε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας νωρίτερα είπε ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι 200- 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Οι απώλειες στη Γάζα τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν πλέον ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 51 ημερών Γάζας-Ισραήλ το 2014.

Αβέβαιη προέλευση: Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές για το θανατηφόρο περιστατικό. Ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν «κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στο νοσοκομείο, κατηγορώντας αντ’ αυτού για «αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων» από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, μια αντίπαλη ισλαμιστική μαχητική ομάδα στη Γάζα. Οι ΗΠΑ αναλύουν πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη που παρείχε το Ισραήλ για να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη.

Η ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού του Ισραήλ στο Twitter:

«Μια εκπομπή του Al Jazeera κατέγραψε τη στιγμή που η Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσε μια ρουκέτα η οποία εκπυρσοκρότησε και χτύπησε ένα νοσοκομείο στη Γάζα, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους».

Αποτέλεσμα: Αρκετές αραβικές χώρες καταδίκασαν σκληρά το Ισραήλ μετά την έκρηξη καθώς έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Ιορδανία ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής την Τετάρτη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι θα ταξιδέψει πίσω στη Ραμάλα για μια επείγουσα συνάντηση της παλαιστινιακής ηγεσίας.

Φωτιά καίει κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη στο νοσοκομείο. @refugeesps/Twitter

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σήμερα ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα που πλήττεται σκληρά από τις επιχειρήσεις αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.

«Έχω πλήρη συναίσθηση» της βαθιάς αγανάκτησης «του παλαιστινιακού λαού έπειτα από 56 χρόνια κατοχής», όμως «όσο σοβαρά κι αν είναι τα παράπονά του, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου ταυτόχρονα, οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες σε ομιλία του στο Πεκίνο, όπου συμμετέχει σε διεθνές φόρουμ που οργάνωσε η κινεζική κυβέρνηση για τους νέους δρόμους του μεταξιού.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να προσγειωθεί στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ταξιδεύει την Τετάρτη στο Ισραήλ για μια έκτακτη επίσκεψη εν καιρώ πολέμου εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπάιντεν επρόκειτο επίσης να συμμετάσχει σε μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στην Ιορδανία με αρκετούς Άραβες ηγέτες – αλλά η σύνοδος ακυρώθηκε μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που πιθανότατα σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρνήθηκαν «κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη, κατηγορώντας αντ’ αυτού την «αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων» από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ