Ύπνος: Το σημάδι που μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Η καρδιακή προσβολή προκαλείται από την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες στενεύουν λόγω της σταδιακής συσσώρευσης λιπαρών ουσιών. Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να είναι θανατηφόρες και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια. Ένα σύμπτωμα στον ύπνο σας μπορεί να σημαίνει ότι διατρέχετε κίνδυνο. Μήπως ροχαλίζετε όταν κοιμάστε;

Η κοινή νυχτερινή συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη

Το έμφραγμα συμβαίνει όταν μια αρτηρία προς την καρδιά αποφραχθεί εντελώς και η ροή του αίματος σε μέρος της καρδιάς σταματά. Αυτό προκαλεί στέρηση οξυγόνου στην καρδιά και μέρος του καρδιακού μυός αρχίζει να πεθαίνει. Εάν ένα κομμάτι λιπαρού υλικού σπάσει, σχηματίζεται θρόμβος αίματος για να επιδιορθώσει τη βλάβη που προκαλείται στο τοίχωμα της αρτηρίας. Αυτός ο θρόμβος αίματος μπλοκάρει τη στεφανιαία αρτηρία, οδηγώντας τους μύες της καρδιάς να στερούνται οξυγόνου και αίματος και έτσι να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή.

Υπνική άπνοια και κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Το ροχαλητό δεν είναι απλώς κάτι ενοχλητικό για τον σύντροφό ή τα μέλη της οικογένειάς σας, αλλά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη υψηλού κινδύνου εμφράγματος. Όταν ένα άτομο κοιμάται και συχνά σταματάει η αναπνοή του κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτές οι διακοπές στην αναπνοή μπορεί να απειλήσουν την υγεία της καρδιάς.

Η No1 συνήθεια πριν από τον ύπνο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα

Το ροχαλητό είναι ένα προφανές σημάδι της υπνικής άπνοιας και αυτός ο συνεχής ανθυγιεινός τρόπος ύπνου σας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο. Το ροχαλητό προκαλείται επειδή η γλώσσα δεν έχει αρκετό χώρο στο πίσω μέρος του λαιμού, ειδικά σε άτομα που είναι παχύσαρκα.

Υπάρχουν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο των οποίων η δουλειά είναι να πυροδοτούν την αναπνοή και αυτά τα ερεθίσματα αποτυγχάνουν όταν οι άνθρωποι ροχαλίζουν. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν δραματικά, προκαλώντας αύξηση της κορτιζόλης, της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών. Αυτές οι ορμόνες συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στις καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές.

Ο Dr. Lawrence Epstein, ιατρικός διευθυντής της Sleep Clinic, δήλωσε: «Η υπνική άπνοια είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές».

«Αν και η έρευνα για τις θεραπείες της υπνικής άπνοιας και τις καρδιακές παθήσεις είναι σχετικά νέα, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι εάν εξαλείψετε την άπνοια στον ύπνο, θα εξαλείψετε και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Άτομα με υπνική άπνοια σταματούν να αναπνέουν για 10 έως 20 δευτερόλεπτα ενώ κοιμούνται και αυτό μπορεί να συμβεί από λίγες έως εκατοντάδες φορές τη νύχτα.

Άλλα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών και είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε έγκαιρη ιατρική περίθαλψη για να διασφαλίσετε ότι η βλάβη δεν είναι μόνιμη.

Άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής προσβολής:

  • Πόνος που εξαπλώνεται στο χέρι
  • Ναυτία
  • Ζαλάδα
  • Πόνος στο λαιμό και τη γνάθο
  • Έντονη κόπωση
  • Καούρα στο στομάχι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ