Η κοινή νυχτερινή συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη

Η συνήθεια πολλών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η βραδινή βόλτα μπορεί να είναι ευχάριστη για πολλούς. Είναι μια ευκαιρία για άσκηση και για να αναπνεύσετε καθαρό αέρα. Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μετατρέψει τον καθαρό αέρα σε κίνδυνο για την υγεία σας.

Η No1 συνήθεια πριν από τον ύπνο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό – δύο συνηθισμένα χαρακτηριστικά των μεγαλουπόλεων – μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2024 στο επιστημονικό περιοδικό Stroke της American Heart Association (AHA). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνεχής έκθεση σε έντονο, τεχνητό φωτισμό τη νύχτα μπορεί να αυξήσει κατά 43% τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν την απόφραξη αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποκοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο ή αιμορραγία, με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι η έκθεση σε τεχνητό φωτισμό μπορεί να μειώσει τον ύπνο – κάτι που ίσως επιδιώκετε με τη βραδινή σας βόλτα – αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο Νο1 εχθρός για τον ύπνο σύμφωνα με γαστρεντερολόγο: Αποφύγετε αυτό το ρόφημα

«Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο νυχτερινός εξωτερικός φωτισμός ή ο τεχνητός φωτισμός, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και ευεξία», λέει ο Dr. Mustali Dohadwala, καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής της Heartsafe. «Καθώς οι κοινωνίες μας εκσυγχρονίζονται ραγδαία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες – ιδιαίτερα αυτοί που δημιουργούνται τεχνητά – γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι και σημαντικοί». Πράγματι, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχή με φωτορύπανση.

Εάν ανήκετε σε αυτό το ποσοστό, τα δεδομένα αυτά μπορεί να μην είναι ευχάριστα, αλλά ένας γιατρός θεωρεί ότι είναι σημαντικά. «Πιστεύω ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», λέει ο Dr. Trent Orfanos, διευθυντής ολοκληρωτικής και λειτουργικής καρδιολογίας στο Case Integrative Health. «Όταν γνωρίζετε ότι κάτι αποτελεί κίνδυνο, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τον μειώσετε». Καρδιολόγοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τη νέα έρευνα και το πώς μπορείτε να προστατευτείτε.

Μελέτη αποκαλύπτει περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 28.300 ενήλικες στην Κίνα για έξι χρόνια (2015-2021), εστίασε στην έκθεση των συμμετεχόντων στο τεχνητό φωτισμό τη νύχτα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς διεξήχθη η έρευνα:

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες για να μετρήσουν την έκθεση των συμμετεχόντων στον τεχνητό φωτισμό εξωτερικών χώρων τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν σχεδόν 1.300 περιστατικά εγκεφαλικών αγγειακών νόσων, εκ των οποίων:

  • 777 εγκεφαλικά επεισόδια που προκλήθηκαν από φραγμένες αρτηρίες (ισχαιμικά επεισόδια)
  • 133 αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια που αποδόθηκαν σε αιμορραγία στον εγκέφαλο

Αποτελέσματα:

Τα άτομα με την υψηλότερη έκθεση σε τεχνητό φωτισμό τη νύχτα παρουσίασαν 43% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, αύξηση βάρους και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς», λέει η Dr. Nieca Goldberg, MD , συγγραφέας, διευθύντρια του Atria New York City και καθηγήτρια στο NYU Grossman School of Medicine.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου:

Εκτός από τον τεχνητό φωτισμό, η έρευνα έδειξε ότι η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση από καύση καυσίμων, σκόνη ή καπνό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 50%. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου από την κυκλοφορία και τις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 31%.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την καρδιά καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία, έτσι δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή παροχή αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και διαταράσσοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς», λέει ο Dr. Bradley Serwer, MD. καρδιολόγος και Chief Medical Officer στο VitalSolution.

Σημειώσεις:

  • Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ του τεχνητού φωτισμού και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Τα δεδομένα προέρχονται μόνο από μία πόλη στην Κίνα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμπέρασμα:

Παρόλο που τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν οι ακριβείς συσχετίσεις μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: 4 απλά βήματα για καλύτερο ύπνο και υγεία

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο; Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο περιορισμός της έκθεσης σε τεχνητό φως τη νύχτα και η λήψη μέτρων για την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι ευεργετικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση στο φως στη διάρκεια της ημέρας, αν είναι δυνατόν
  • Προστατεύστε τον εαυτό σας από το τεχνητό φως και την ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Μην ξεχνάτε τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τον ύπνο
  • Θυμηθείτε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό

Φυσικό φως την ημέρα, σκοτάδι τη νύχτα για καλύτερο ύπνο:

  • Η έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού και της παραγωγής μελατονίνης, η οποία με τη σειρά της προάγει τον καλύτερο ύπνο τη νύχτα, σύμφωνα με τον Dr. Orfanos.
  • Κάντε έναν περίπατο το πρωί ή το μεσημέρι για να εκτεθείτε στο φως της ημέρας.
  • Τη νύχτα, χαμηλώστε τα φώτα στο σπίτι, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου, για να διευκολυνθεί ο ύπνος.

Προστασία από το τεχνητό φως και την ατμοσφαιρική ρύπανση:

  • Δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο όταν ανάβουν τα τεχνητά φώτα.
  • Εάν εργάζεστε βραδινές βάρδιες ή μετακινήστε το βράδυ, μπορείτε να λάβετε άλλα μέτρα.
  • Φορέστε γυαλιά ηλίου με φίλτρα και καπέλα με φαρδύ γείσο όταν βρίσκεστε έξω τη νύχτα, συμβουλεύει ο Dr. Dohadwala.
  • Επίσης, προτείνει τη χρήση μάσκας προστασίας αναπνευστικού (ιατρικού τύπου κατά προτίμηση) για τη μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Συνήθειες ύπνου για την πρόληψη εγκεφαλικού:

  • Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση, κινητό ή υπολογιστή πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, σύμφωνα με τον Dr. Serwer.
  • Χρησιμοποιήστε σκουρόχρωμες κουρτίνες για να αποκλείσετε το τεχνητό φως από το υπνοδωμάτιο σας.

Μην ξεχνάτε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό:

  • Η έκθεση σε τεχνητό φως και η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι οι μόνοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρρυθμία, η ηλικία, η υψηλή χοληστερόλη, οι αρτηριακές παθήσεις, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία και ο διαβήτης μπορούν επίσης να συμβάλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με τον Dr. Goldberg.
  • Επομένως, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής σας, ισχύουν ακόμα οι βασικές αρχές για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.
  • Η άσκηση, η μεσογειακή διατροφή και ο καλός ύπνος (7-8 ώρες) είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη του εγκεφαλικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ