Καταδρομικό Moskva: Πληροφορίες για σύλληψη του αρχηγού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας – Φόβοι για πυρηνικό ατύχημα

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στη Ρωσία κάνουν λόγο για τη βίαιη σύλληψη του αρχηγού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Ίγκορ Οσίποφ, μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου του, του καταδρομικού Moskva, με τα δύο κυριότερα σενάρια να είναι είτε αυτό του ατυχήματος είτε αυτό της επίθεσης από τους Ουκρανούς.

Ο Οσίποφ γεννήθηκε στο Καζακστάν το 1973, και σπούδασε στην Ανώτερη Ναυτική Σχολή Πλοήγησης Υποβρυχίων, ενώ μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στον Στόλο του Ειρηνικού. Στη συνέχεια, έκανε σπουδαία καριέρα με αποτέλεσμα να γίνει αρχηγός του στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, τον Μάιο του 2019.

Αν επιβεβαιωθεί ότι συνελήφθη, σίγουρα θα οφείλεται στο ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε το γόητρο της Ρωσίας μετά την απώλεια του Moskva.

Η τελευταία φορά που το καταδρομικό εθεάθη να πλέει στη Μαύρη Θάλασσα ήταν στις 10 Απριλίου, που βρισκόταν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Αναλυτές και ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι το καταδρομικό ενδέχεται να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές και ζήτησαν τη διερεύνηση της απειλής. Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι το σκάφος βυθίστηκε έπειτα από πυρκαγιά και έκρηξη στο πλοίο, αλλά δεν είπε τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Υπάρχουν τώρα φόβοι ότι το Moskva θα μπορούσε να είχε βυθιστεί με δύο πυρηνικές κεφαλές και θα μπορούσε το περιστατικό να μετατραπεί σε ατύχημα με πυρηνικά όπλα. Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ενός στρατιωτικού think tank με έδρα τη Λβιβ, ο Andriy Klymenko, συντάκτης της Black Sea News και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express προειδοποίησαν ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μύτη των υπερηχητικών πυραύλων P-1000, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για να απομακρύνουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ανοικτό είναι και το ερώτημα για την τύχη των 510 μελών του πληρώματος. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι περίπου 50 άνθρωποι παραλήφθηκαν από τουρκικό σκάφος και άλλοι 14 να μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, αφήνοντας πίσω τους 450 των οποίων η τύχη είναι άγνωστη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει απομακρύνει το πλήρωμα, αλλά η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, καθώς στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι παρκαρισμένα δεκάδες αυτοκίνητα που φέρεται να ανήκουν στους ναυτικούς, υποδηλώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν επιστρέψει για να τα παραλάβουν.

Πεντάγωνο: Η βύθιση του Moskva αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες Πέμπτη, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.

Καταδρομικό Moskva: Είτε επλήγη από ουκρανικό πύραυλο είτε υπήρξε ατύχημα

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας. Επλήγη σοβαρά κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. «Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για «πυρκαγιά» και «έκρηξη πυρομαχικών», χωρίς να αναφέρεται σε ουκρανική επίθεση.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, όμως, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Η σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.

Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο 1995. Είναι οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, την ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διαθέτει επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ