“Πατρίδα, γύρνα σπίτι σου” – Το αντιπολεμικό τραγούδι Ρώσου θρύλου της Ροκ

Ο θρύλος της ρωσικής ροκ και επικεφαλής του συγκροτήματος DDT, Γιούρι Σεφτσούκ κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι και βιντεοκλίπ με τίτλο “Πατρίδα, γύρνα σπίτι σου”.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες δηλώσεις Πούτιν – «Η δυναμική είναι θετική»

Στο νέο του τραγούδι ο Σεφτσούκ καλεί την χώρα του να σταματήσει τον πόλεμο και να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα.

Τους στίχους του τραγουδιού “Πατρίδα, γύρνα σπίτι σου”, ο Γιούρι Σεφτσούκ τους έγραψε το καλοκαίρι του 2022, μερικούς μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο πλησιάζοντας προς την επέτειο της εισβολής αυτής μελοποίησε του στίχους και δημιούργησε το νέο του αυτό αντιπολεμικό τραγούδι, μέσω του οποίου ο Σεφτσούκ λέει στους Ρώσους “μην τρελαίνεσαι, αυτός δεν είναι δικός σου πόλεμος”.

Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε από τον Σεφτσούκ σε συνεργασία με τον παραγωγό και συνθέτη Νμτίτρι Εμελιάνοφ.

Ο Γιούρι Σεφτσούκ επανειλημμένα έχει ταχθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ένας συνεπής μαχητής της ειρήνης και έχει ταχθεί κατά των όποιων πολέμων, συμπεριλαμβανομένου των πολέμων στην Τσετσενία, τη Νότια Οσετία και παντού στον κόσμο.

Πρόστιμο για δυσφήμιση

Πέρυσι στον Σεφτσούκ δικαστήριο είχε επιβάλει πρόστιμο 50.000 ρουβλίων (περίπου 800 ευρώ), για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού. Αφορμή για την επιβολή προστίμου υπήρξαν οι αντιπολεμικές δηλώσεις που είχε κάνει κατά την διάρκεια συναυλίας στην πόλη Ουφά.

Στις 18 Μαΐου, απευθυνόμενος στο κοινό του στην Ουφά, ο 65χρονος τραγουδιστής επανέλαβε ότι «πατρίδα δεν είναι να φιλάς όλη την ώρα τα οπίσθια του προέδρου», σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκαν διαδικτυακά.

Οι συναυλίες του συγκροτήματος του DDT στην Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου αναβάλλονταν συχνά ή ακυρώνονταν «για τεχνικούς λόγους».

Το καλοκαίρι του 2022 ΜΜΕ είχαν γράψει για την ύπαρξη ενός καταλόγου “απαγορευμένων στην Ρωσία καλλιτεχνών”,  οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταξύ τους είναι οι DDT, BI-2, Akvarium, Pornofilmi, οι ράπερς Face και Oxximiron, οι τραγουδιστές Zemfira, Monetotska και Vasia Oblomof. Συνολικά ο κατάλογος περιελάμβανε περισσότερα από 50 άτομα. Πολλοί από τους καλλιτέχνες, ακύρωσαν τις συναυλίες του και ορισμένοι ανακηρύχθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης “ξένοι πράκτορες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ