Ουκρανία: Βήματα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία – Επιφυλακτική η Δύση, το διάγγελμα Μπάιντεν

Έντονες είναι οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση σε Ουκρανία και Ρωσία, με τη Δύση να τηρεί επιφυλακτική στάση στην απόσυρση μέρους ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Στις 22.30 ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβη σε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία διαβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν και επεσήμανε ότι “οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι με διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει χώρος για διπλωματία με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθεί μία σύρραξη στην Ευρώπη. Είπε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο Πούτιν το Σαββατοκύριακο και κατέστησε σαφές είναι πρόθυμες “να συνεχίσουν να επιδιώκουν διπλωματία υψηλού επιπέδου” για να διαπραγματευτούν “γραπτές συνεννοήσεις” με τη Ρωσία.

“Χθες η ρωσική κυβέρνηση δημοσίως πρότεινε να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ. Θα έπρεπε να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία για να επιτύχει” τόνισε και σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι “να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια”

“Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας”, είπε ο Μπάιντεν σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν θα θυσιάσουν τις βασικές τους αρχές, στην επιδίωξη βημάτων που μπορούν να προωθήσουν την κοινή μας ασφάλεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη διπλωματία “τον καλύτερο δρόμο για όλα τα μέρη, κατά την άποψή μας. Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας”, είπε ο Μπάιντεν.

“Εφόσον υπάρχει ελπίδα διπλωματικής επίλυσης που θα αποτρέψει τη χρήση βίας και τον απίστευτο ανθρώπινο πόνο που θα ακολουθούσε, θα το επιδιώξουμε”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, για την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία τονίζοντας ότι θα ήταν καλό αλλά δεν το έχουν επαληθεύσει ακόμη. “Η  Ρωσία έχει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία και κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και η εισβολή παραμένει σαφώς πιθανή”. Ακολούθως, ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα συναντήσει συντριπτική διεθνή καταδίκη.

“Εάν η Ρωσία εισβάλει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, το ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία θα είναι τεράστιο. Και το στρατηγικό κόστος για τη Ρωσία θα είναι επίσης τεράστιο. Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει συντριπτική διεθνή καταδίκη. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον περιττό θάνατο και την καταστροφή”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο.

“Η εισβολή στην Ουκρανία θα αποδειχθεί πληγή από αυτοτραυματισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας θα απαντήσουν αποφασιστικά. Η Δύση είναι ενωμένη. Σήμερα, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι συμμαχίες είναι πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ”,  υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, όμως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καλοδεχούμενη. «Θα ήταν μια καλοδεχούμενη είδηση, εάν είναι έγκυρη. Δεν έχουμε δει αποδείξεις ακόμα», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός της.

Νωρίτερα υπήρξε ένταση όταν πληροφορίες έκαναν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών στο Λουγκάνσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, φαίνεται πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στη ρωσόφωνη περιφέρεια του Λουγκάνσκ, μία από τις δύο στο Nτονμπάσκ που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου. Από τα πυρά των Ουκρανών σκοτώθηκε ένας Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας και οι Ρωσόφωνοι ανακοίνωσαν ότι έχουν απαντήσει με πυρά εναντίον των ουκρανικών θέσεων.

Συνομιλία Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Αργά το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσινγκτον και κάλεσε τον ομόλογο του σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων επαφών σε διαφορετικά επίπεδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως και ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη – Η τρίωρη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς

“Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη”, δήλωσε κατηγορηματικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ο ισχυρός άνδρας της Μόσχας, ερωτηθείς για την κρίση με την Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι “αυτός είναι ο λόγος που έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του διαλόγου για “ίση ασφάλεια για όλους”.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι οι χώρες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε συμμαχίες, ωστόσο, σημείωσε ότι είναι επίσης σημαντικό “να διατηρεί κανείς την ασφάλειά του αλλά όχι εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών”. “Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις διαδικασίες διαλόγου”, πρόσθεσε.

Το ζήτημα της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς στο Κρεμλίνο. Η συζήτηση των δύο ηγετών διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες. Ο Γερμανός καγκελάριος έφτασε στη Μόσχα, έπειτα από το ταξίδι του στο Κίεβο την Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Πούτιν-Σολτς

“Το πιο σημαντικό είναι να διαχειριστούμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, μέσω γόνιμων συζητήσεων” είπε ο Όλαφ Σολτς στον Βλαντίμιρ Πούτιν που τον υποδέχτηκε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δύο τους θα είχαν αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Σολτς: Υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι ελπίζει πως στο άμεσο μέλλον τα “μπλοκαρίσματα” στο διάλογο θα επιλυθούν με περαιτέρω υψηλόβαθμες συζητήσεις. “Είναι το απόλυτο καθήκον μας, ως ηγέτες κυβερνήσεων, ότι η Ευρώπη δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κλιμάκωση, μέσω ενός πολέμου”, διαμήνυσε ο Όλαφ Σολτς.

“Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση”, είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο σε απευθείας συνομιλίες για τη διένεξη με την Ουκρανία. Περιέγραψε ως “καλό σημάδι” τη μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα και τόνισε ότι τα προβλήματα ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούν να λυθούν “μόνο με τη Ρωσία και όχι εναντίον της”. Ο Γερμανός καγκελάριος, προειδοποίησε ωστόσο και ότι “σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε”.

“Δεν πρέπει να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αυτό θα ήταν καταστροφή. Και δεν βλέπω εύλογο λόγο για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία”, υπογράμμισε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισε ότι οι διπλωματικές δυνατότητες “δεν έχουν εξαντληθεί”. Αρνούμαι να περιγράψω την παρούσα κατάσταση ως “απελπιστική”, συνέχισε. “Για τη δική μου γενιά ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος. Οι πολιτικοί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει και έτσι”, είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι “γνωρίζουν σίγουρα τι πρέπει να γίνει” και συμπλήρωσε: “Η εντύπωσή μου είναι ότι το γνωρίζουν και όλοι οι άλλοι”. Σχετικά με τον ρόλο του αγωγού Nord Stream 2 στη διένεξη, ο Όλαφ Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει: “Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον αγωγό, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει”.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εργάζεται για ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, δήλωσε εκ νέου ότι ο κ. Σρέντερ εκφράζει προσωπικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αφορούν τον Nord Stream 1 για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και “στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων”, επικρίνοντας όμως ταυτόχρονα το γεγονός ότι “στενεύει ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών”. Δήλωσε ότι αναμένει η Deutsche Welle -η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία έπειτα από σχετική απόφαση των ρωσικών αρχών, ως αντίποινα για τη διακοπή λειτουργίας του ρωσικού RT στη Γερμανία- να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αναφέρθηκε στην υπόθεση της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. “Αυτό δεν είναι συμβατό με το κράτος δικαίου”, ανέφερε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι κανένα θέμα δεν έμεινε εκτός των συζητήσεων.

Πούτιν: Έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων

“Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων”, απάντησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γερμανία “είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας”.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, σημείωσε, όμως, ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ “μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν”. “Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον εξής τρόπο: “Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς”. Υπογράμμισε ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του, τώρα.

Διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για τον ρόλο της συμμαχίας, υπενθύμισε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι “ήμασταν μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας” και συμπλήρωσε ότι “υπήρξε πόλεμος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Ήταν ένα κακό παράδειγμα, που όμως υπήρξε”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, είπε ότι αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επανέλαβε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Στη Συρία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, παρόντος του υπουργού Άμυνας της Συρίας Αλί Αγιούμπ, επιθεώρησε από σημείο της βάσης ανεφοδιασμού στην πόλη Ταρτούς, τις ναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Στόλου της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο, που διεξάγονται στο πλαίσιο της σειράς ναυτικών γυμνασίων σε επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές του Παγκόσμιου Ωκεανού καθώς και σε θάλασσες, που γειτνιάζουν με τα ρωσικά εδάφη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Πολεμικού Στόλου, ναύαρχο Νικολάι Γιεφμένοφ, στις ναυτικές ασκήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 15 πολεμικά πλοία, από τους στόλους του Ειρηνικού, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας και περισσότερα από 30 αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας.

Εν συνεχεία ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επιθεώρησε τη ρωσική αεροπορική βάση στη συριακή πόλη Χμέιμιμ και κατέθεσε στεφάνι μαζί με τον διοικητή της βάσης στις προτομές των Ηρώων της Ρωσίας που έχασαν την ζωή του εν ώρα καθήκοντος στη Συρία.

Τα γυμνάσια αποτελούν μέρος της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας της Ρωσίας, εν μέσω της αντιπαράθεσης με τη Δύση για ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι έχει στείλει μαχητικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ που έχει στη Συρία για να συμμετάσχουν στις ναυτικές ασκήσεις.

Παρίσι:  “Τα λόγια είναι καλά”, οι πράξεις είναι “ακόμα καλύτερες”

Η Γαλλία κάλεσε τη Ρωσία να περάσει από τα «λόγια» στις «πράξεις», μετά τη διαταγή που έδωσε η Μόσχα σε ρωσικές μονάδες, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ουκρανική σύνορα, να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. «Παρατήρησα εδώ και κάποιες ώρες ορισμένες διακυμάνσεις του συναδέλφου μου (Σεργκέι) Λαβρόφ και του υπουργού Άμυνας (Σεργκέι) Σοϊγκού σχετικά με την επανάληψη του διαλόγου και με την ενδεχόμενη απόσυρση ορισμένων στρατιωτικών μονάδων», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Τα λόγια, είναι καλά. Αναμένουμε τις πράξεις. Εάν οι πράξεις γίνουν, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο», σημείωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ. «Μονάχα ο διάλογος θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση και αυτή είναι η αποστολή που έχει σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) στη Μόσχα, με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια γενική συζήτηση σχετικά με τις εγγυήσεις» ασφαλείας στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Η Γαλλία προειδοποίησε τη Ρωσία έναντι «πολύ αυστηρών κυρώσεων» που θα της επιβληθούν σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας και έναντι μιας ενίσχυσης των μέσων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, εάν αυξήσει τη στρατιωτική πίεσή της στα νέα κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Εάν η Ρωσία επιλέξει την κλιμάκωση παρά τον διάλογο (…) πολύ αυστηρές κυρώσεις θα επιβληθούν αμέσως και εμείς θα προχωρούσαμε στις απαραίτητες ενέργειες καθησυχασμού στο ΝΑΤΟ με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ