Ουκρανία: Νύχτα αγωνίας στο Κίεβο για την τελική επίθεση – Δύο νεκροί κοντά στο Χάρκοβο

Θέμα χρόνου είναι η μεγάλη επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας με νέα ρωσική φάλαγγα να προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρουν οι ΗΠΑ, ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

Την ίδια στιγμή δύο νεκροί είναι ο απολογισμός βομβαρδισμού κτιρίου κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις 19:05 στο χωριό Ντίνετς (…) οβίδα έπληξε οίκημα με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο (μεταξύ αυτών ένα 7χρονο παιδί). Ένα άτομο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, υπογραμμίζεται.

Τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, ο Σέρχι Μπολβίνοφ.

Στο στόχαστρο ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στο Ζιτόμιρ της βορειοδυτικής Ουκρανίας βρέθηκαν ένα εργοστάσιο και μία δομή φιλοξενίας βετεράνων πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Απλοί κάτοικοι της πόλης διέμεναν σε αυτήν τη δομή εδώ και 20 χρόνια. Ήταν κυρίως συνταξιούχοι, βετεράνοι του σοβιετικού στρατού», δήλωσε ο Σέρχι Σουχόμλιν, ο οποίος σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες από τον βομβαρδισμό.

Όσον αφορά στο εργοστάσιο που χτυπήθηκε, ανέφερε πως προμήθευε το 70% ορυκτοβάμβακα στην Ουκρανία. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σε αυτήν την αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το αμερικανικό στρατιωτικό thinktank πιστεύει ότι «οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου για μια επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες».

Οι ρωσικές δυνάμεις, που μαστίζονται από προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, δεν προχώρησαν σχεδόν καθόλου πρόσφατα, αλλά το Ινστιτούτο σημειώνει ότι «έρχονται προμήθειες και ενισχύσεις καθώς πραγματοποιούν επιθέσεις πυροβολικού, αέρος και πυραύλων για να αποδυναμώσουν την άμυνα και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές πριν από μια τέτοια επίθεση».

Αυτό θα μπορούσε να προαναγγέλλει την έναρξη μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο, γράφουν οι αναλυτές στην τελευταία τους καθημερινή επισκόπηση.

“Είναι πολύ νωρίς για να μετρήσουμε την πιθανή αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ρωσικής προσπάθειας να ολοκληρώσει την περικύκλωση του Κιέβου ή να καταλάβει την πόλη αυτή τη στιγμή. Εάν τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να ανεφοδιάσουν, να αναδιοργανώσουν και να σχεδιάσουν σκόπιμες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των διαφόρων αξόνων προέλασης γύρω και προς την πρωτεύουσα, μπορεί να είναι πιο επιτυχημένες σε αυτή την επιχείρηση από ό,τι σε προηγούμενες επιχειρήσεις” τονίζεται.

Οι επιχειρήσεις κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 72 ώρες δεν πρόσφεραν αρκετά στοιχεία για να αξιολογηθεί αυτή η πιθανότητα.

Τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία συνεχίζουν να μοιράζουν τις προσπάθειές τους μεταξύ επιθέσεων προς τα δυτικά προς το Μικολάγιεβ και την Οδησσό, τις επιθέσεις βόρεια προς τη Ζαπορίζια και τις επιθέσεις προς τα ανατολικά προς τη Μαριούπολη και το Ντονμπάς. Η αποτυχία εστίασης σε οποιαδήποτε γραμμή προέλασης πιθανότατα παρεμπόδισε τις ρωσικές επιχειρήσεις και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ουκρανία: Νέα κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε απόψε μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η πρόταση αυτή θα μεταφερθεί στις ουκρανικές Αρχές που θα πρέπει, όπως και χθες, να επιβεβαιώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα (02.00 ώρα Ελλάδας) το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και από ποια ώρα θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι πρώτοι διάδρομοι εκκένωσης για τους αμάχους άνοιξαν σήμερα το πρωί, ιδίως στο Σούμι, στα βορειοανατολικά, απ’ όπου αναχώρησαν δύο αυτοκινητοπομπές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκκενώσεις συνεχίζονται επίσης και στην περιοχή του Κιέβου.

Σε άλλες πόλεις, όπως στην Μπούτσα, στα βόρεια της Μαριούπολης, οι άμαχοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι.

Πηγή: Ukrinform, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ