Ζελένσκι: Δεν θα παρακαλάμε γονατιστοί το ΝΑΤΟ για ένταξη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό ABC News και μίλησε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν για 13η ημέρα την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε ο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη φιλοδοξία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και είναι πρόθυμοι να επιδιώξουν έναν συμβιβασμό για το καθεστώς της Κριμαίας και των αποσχισθεισών περιοχών στα ανατολικά της χώρας.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: “Είμαι έτοιμος για διάλογο, όχι για να παραδοθούμε. Δεν αφορά εμένα, αλλά τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, έχω εγκαταλείψει την ιδέα πολύ καιρό πριν, αφού αντιληφθήκαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την Ουκρανία”.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει δείξει ότι είναι απρόθυμη να λάβει αμφιλεγόμενες αποφάσεις και φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. “Η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που θα ζητά από το ΝΑΤΟ γονατιστή να τη δεχτεί. Και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι μιλώντας στο ABC News.

Μιλώντας για την Κριμαία και την περιφέρεια του Ντονμπάς, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να δράσει και να προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό.

“Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (Κριμαία) και τις δημοκρατίες (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), τα οποία δεν αναγνωρίζονται από κανέναν άλλο εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία – για να επιτευχθεί συναίνεση για πώς θα ζήσουν σ’ αυτά τα εδάφη. Είναι σημαντικό για μένα πώς θα συνεχίσουν να ζουν οι άνθρωποι σ’ αυτές τις περιοχές που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας” τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι “ο Πούτιν πρέπει να μιλήσει μαζί μας. Για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Αντί να ζει κλειδωμένος σε ένα κενό πληροφοριών. Γιατί νομίζω ότι αυτό συμβαίνει. Και δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικές πληροφορίες φτάνουν σ’ αυτόν. Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα”, ο Ουκρανός πρόσθεσε ο πρόεδρος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ