Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις στο Χάρκιβ – Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο

Οι «μάχες» μαίνονται σε πολλές περιοχές στην Ουκρανία. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Χάρκιβ της ΒΑ Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να κρυφτούν στα καταφύγια και τα υπόγεια.

Οι Αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του προαστίου Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν “εχθροπραξίες”.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μάχες μαίνονταν στο συγκεκριμένο προάστιο του Κιέβου, ενώ ακούγονταν ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών.

“Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!”, έγραφε μήνυμα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press, πυρά ακούστηκαν κοντά στη συνοικία του Κιέβου στην οποία βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με το RIA, ο κυβερνήτης της νότιας ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ δήλωσε εξάλλου σήμερα πως επτά κτίρια κατοικιών στην περιφέρειά του υπέστησαν ζημιές από πυρά πυροβόλων προερχόμενα από την Ουκρανία.

Στο μεταξύ οι αρχηγοί των επιτελείων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσαν  πως η Ρωσία χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Γκομέλ στη Λευκορωσία για να μεταφέρει στρατεύματα και να επιτεθεί στο Κίεβο εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Για να εκφοβίσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ο εχθρός επιλέγει όλο και περισσότερο να καταστρέψει πολιτικές υποδομές και κατοικίες», ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατεύματα προχωρούν προς το Κίεβο από αρκετές κατευθύνσεις καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν μάχες γύρω από τη Μαριούπολη στο νότο και το Χάρκιβ (Χάρκοβο).

«Ο εχθρός, αφού απωθήθηκε από τους υπερασπιστές του Τσέρνιγιβ, επιδιώκει να παρακάμψει την πόλη για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό παίρνει την κατεύθυνση Κοσολτέτς-Μπρόβαρι και Κονοτόπ-Νεζίν-Κίεβο. Το Κονοτόπ έπεσε», ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο.

Fragments of a downed aircraft are seen in in Kyiv, Ukraine, Friday, Feb. 25, 2022. It was unclear whose aircraft crashed and who brought it down amid the Russian invasion in Ukraine. Russia is pressing its invasion of Ukraine to the outskirts of the capital after unleashing airstrikes on cities and military bases and sending in troops and tanks from three sides. (AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αγωγός νερού στην Κριμαία

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (…) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Οι ουκρανικές Αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.

Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι.

Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει ξανά να λειτουργεί εντός 48 ωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Associated Press

Πηγή φωτό: Associeted Press

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ