Ουκρανία: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά – “Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ” λέει ο Ερντογάν

Η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα Στενά για τα ρωσικά πλοία εφαρμόζοντας τη Σύμβαση του Μοντρέ. Όπως είπε ο Ερντογάν “εφαρμόσαμε την εξουσία που μας δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία κλείνει τα Δαρδανέλλια και τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις αλλά ελάχιστες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προειδοποίησε πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ζητώντας από άλλες χώρες να μην στέλνουν πολεμικά πλοία. Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

«Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των Στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Anadolu. Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πριν από αυτήν την εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επαναλάβει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή με την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα Στενά της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Ερντογάν

Κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, χαρακτήρισε την Κυριακή την εισβολή της Ρωσίας έναν «πόλεμο», κάτι που της επέτρεψε να επικαλεστεί άρθρα βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας του 1936 που περιορίζει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα τουρκικά στενά. Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες.

Μιλώντας μετά μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή της. Επανέλαβε ότι κρίνει απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ