Τουρκία: Ο Ερντογάν δεν υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ότι θα κλείσει τα Στενά

Μετά την ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ευχαριστούσε τον Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση να κλείσει τα Στενά και να εμποδίσει τη διέλευση των ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ήρθε η άμεση διάψευση από την Άγκυρα.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το κλείσιμο των Στενών μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στο ρωσικό Ναυτικό, παρά τους ισχυρισμούς του Ουκρανού προέδρου. Είναι η πρώτη επίσημη διευκρίνιση μετά την ανάρτηση του Ζελένσκι για φερόμενη συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του για την απαγόρευση των πλοίων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που θα ήταν ισχυρό αμυντικό όπλο για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, δηλαδή να κλείσουν τα Στενά για τα ρωσικά πλοία.

Αν αυτό συνέβαινε, το κλείσιμο των Στενών θα ήταν παραβίαση σύμβασης για τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας ότι τα πολεμικά πλοία επιτρέπεται να επιστρέφουν στο λιμάνι στη διάρκεια του πολέμου. Το ρωσικό Ναυτικό έχει καταφέρει μεγάλες απώλειες στην ακτογραμμή της Ουκρανίας και στα νησιά στη Βαλτική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ