Ουκρανία: “Δόθηκε εντολή σε Ρώσους διοικητές για επίθεση” λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στάλθηκε διαταγή στις στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσαν την Κυριακή αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες κατασκοπείας, που δεν κατονόμασαν.

Αυτές οι πληροφορίες ώθησαν τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώσει την Παρασκευή «πεπεισμένος» ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε η εφημερίδα Washington Post, αποδίδοντας τις σε ανώνυμες πηγές, χωρίς απευθείας επίκλησή τους.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές, στις οποίες αναφέρθηκαν και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Την Παρασκευή, αξιωματούχος του Πενταγώνου υποστήριξε πως πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας πλέον έχει λάβει θέση επίθεσης, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».

Κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα παρατηρούνται από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Χθες Κυριακή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως «όλα» δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της εισβολής.

Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, κάτι που απορρίπτουν οι δυτικοί.

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον απόψε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον και δεν θα ταξιδέψει στη Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επέστρεφε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για ένα «οικογενειακό ζήτημα», όμως το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε και απόψε θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα ο Μπάιντεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις «σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ρωσία: Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιεί τους Αμερικανούς για πιθανές “τρομοκρατικές επιθέσεις” – Τι απαντά η Μόσχα

Κατεπείγουσα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες, που ζουν στη Ρωσία, εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, κάνοντας λόγο για πιθανές “τρομοκρατικές επιθέσεις” στη χώρα αυτή. Η αμερικανική πρεσβεία, συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες να σκεφτούν “σχέδια εκκένωσης” που δεν θα βασίζονται στη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία αναφέρει συγκεκριμένα: “Υπήρξαν απειλές για επιθέσεις εναντίον εμπορικών κέντρων, σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων του μετρό και άλλων χώρων συγκέντρωσης πολιτών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και σε περιοχές υψηλών εντάσεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία”.

“Αναθεωρήστε τα σχέδια ατομικής ασφάλειάς σας. Να έχετε σχέδια εκκένωσης, τα οποία δεν θα βασίζονται στη βοήθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, διερωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τη Ρωσία για τις πληροφορίες που έχουν περί πιθανών επιθέσεων. “Και, αν όχι, πώς να το ερμηνεύσει κανείς όλο αυτό;”, τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Πάντως, η πρεσβεία επικαλείται “πηγές μέσων ενημέρωσης” στην ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά τα μέσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Tass/Sputnik

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ