Ουκρανία: Συμφωνία Μακρόν-Πούτιν για να βρεθεί διπλωματική λύση – Η κατάπαυση του πυρός και η συνάντηση των ΥΠΕΞ

Ελπίδες για την αποφυγή κλιμάκωσης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία, γεννά η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας για τα όσα συμφώνησαν σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να κάνουν τα πάντα ώστε να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους, ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Πούτιν σε Μακρόν: Η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου.

“Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης”, ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους, ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την “σοβαρή ανησυχία” του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Μακρόν σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους πιθανούς τρόπους διασφάλισης της άμεσης αποκλιμάκωσης.

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως ό,τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία, ακόμη και η ανακοίνωση της παράτασης των στρατιωτικών ασκήσεων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, υποδηλώνει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN “State of the Union”, ο Μπλίνκεν τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο από το να προχωρήσει σε εισβολή.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, παραμένει στην ημερησία διάταξη μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

“Προσέγγισα τον Ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, για να του απευθύνω έκκληση να συναντηθούμε την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη. Το σχέδιο παραμένει αυτό, εκτός αν η Ρωσία εισβάλλει στο μεταξύ”, είπε ο Μπλίνκεν στην ίδια συνέντευξη.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε πιθανά αμοιβαία βήματα στο θέμα της ασφάλειας.

“Αυτή είναι η συνομιλία που θέλω να έχω με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ αλλά εξαρτάται απολύτως από το αν θα εισβάλει η Ρωσία”, σημείωσε ο Μπλίνκεν επισημαίνοντας ότι η διπλωματική οδός παραμένει εφικτή “μέχρι τα άρματα μάχης να αρχίσουν πράγματι να κινούνται και τα αεροπλάνα να βρίσκονται στον ουρανό”.

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν είπε στο δίκτυο CBS ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι έτοιμος “να συναντηθεί” με τον Βλαντίμιρ Πούτιν “ανά πάσα στιγμή με οποιοδήποτε τρόπο, αν αυτό επιτρέψει την αποφυγή ενός πολέμου”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ