Ο παγκόσμιος Πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στον ΑΝΤ1: «Ο κόσμος στη Γάζα ζει σε κατάσταση, πραγματικά, σκλαβιάς»

Πέντε μήνες από το ξέσπασμα των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με απολογισμό εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες – μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά – εξαιτίας των βομβαρδισμών, κλιμακώνεται η παγκόσμια ανησυχία για την επέκταση του πολέμου.

ΠΟΥ: Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν για θεραπεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Ο παγκόσμιος Πρόεδρος των “Γιατρών χωρίς Σύνορα“, Χρήστος Χρήστου, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την πρόσφατη δολοφονική βομβιστική επίθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Κουζίνα του Κόσμου” στη Γάζα. Την ίδια στιγμή μιλά και για τα μέλη της οργάνωσής του που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τους κινδύνους, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα διατηρούνε σημαντική παρουσία στη Γάζα όλους αυτούς τους μήνες.

Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από το τι έγινε χθες. Ένας βομβαρδισμός, ενώ είχανε – όπως κι εμείς κι όπως όλοι όσοι επιχειρούνε στη Γάζα αυτές τις μέρες –  ενημερώσει και συντονιστεί με τον ισραηλινό στρατό. Κι αυτή τη στιγμή θρηνούμε επτά θύματα“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Επισημαίνει ότι όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που βρίσκονται στη Γάζα ενημερώνουν τον ισραηλινό στρατό αναλυτικά για τις συντεταγμένες, τις διαδρομές, ακόμη και τους αριθμούς των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν, για να καταλήξει ότι “παρ’ όλα αυτά η αποστολή της “Κουζίνας του Κόσμου”, που μετέφερε τρόφιμα προς τη Γάζα, μπήκε στο στόχαστρο”.

Στη συνέντευξή του, ο Χρήστος Χρήστου τονίζει ότι πρόκειται για “μια κατάσταση, η οποία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και έχει τώρα πάνω από 5 μήνες. Μας έχετε ακούσει πολλές φορές να ζητάμε δυνατά την κατάπαυση του πυρός και επίσης να ζητάμε την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη”.

Συγκλονίζει μιλώντας για τα θύματα από τη δική του οργάνωση από το βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Άουντα. “Το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε και χάσαμε δύο από τους γιατρούς μας και μάλιστα με έναν αρκετά οδυνηρό τρόπο, γιατί ήταν εν ώρα εργασίας και είχαν ήδη γράψει σε ένα πίνακα γνωρίζοντας ότι μάλλον θα ήτανε και οι τελευταίες τους μέρες εκεί μέσα ότι εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Ελπίζουμε ο κόσμος να μας θυμάται γι’ αυτό”.

Ως επικεφαλής της παγκόσμιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο Χρήστος Χρήστου, επισκέφθηκε πρόσφατα το  πλοίο των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ανοιχτά της Λιβύης, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, ωθώντας τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη.

“Ο κόσμος ζει σε κατάσταση, πραγματικά, σκλαβιάς και όταν καταφέρει να μαζέψει κάποια χρήματα, θα μπει σε κάποια σάπια βάρκα για να ξεκινήσει ένα ταξίδι, όπου το πιο πιθανό είναι κάποια στιγμή στα ανοιχτά της Μεσογείου να βυθιστεί”, υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ