ΠΟΥ: Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν για θεραπεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, 5 μήνες μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Βρετανία: Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, περίπου 9.000 ασθενείς από τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στο εξωτερικό για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, των τραυμάτων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, της αιμοκάθαρσης και άλλων χρόνιων ασθενειών.

«Με μόνο 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στο ελάχιστο σε όλη τη Γάζα, χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να στερούνται υγειονομικής περίθαλψης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Λωρίδα της Γάζας: Οικογένεια 36 μελών αφανίστηκε σε έκρηξη – Συγκλονιστική μαρτυρία 19χρονου επιζώντα

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα, είναι το γεγονός ότι πριν από τον πόλεμο, η Γάζα είχε 36 νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν μεταφοράς είναι κατά 1.000 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την τελευταία απογραφή του ΠΟΥ στις αρχές Μαρτίου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής «περισσότεροι από 3.400 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό μέσω της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων 2.198 τραυματιών και 1.215 χρόνια πασχόντων». “Αλλά πολλοί άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν. Προτρέπουμε το Ισραήλ να επιταχύνει τις εγκρίσεις για απομακρύνσεις, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε στιγμή μετράει”, κατέληξε.

Το πρώτο πλοίο με βοήθεια στον δρόμο προς την Λωρίδα της Γάζας

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου, 50 με 100 ασθενείς την ημέρα παραπέμπονταν από τη Γάζα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Οι μισοί από αυτούς νοσηλεύονταν για καρκίνο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ