Ο «κυνηγός των ζόμπι» που σκότωνε γυναίκες – Πώς η αστυνομία έφθασε στα ίχνη του έπειτα από 20 χρόνια

Δύο ανεξιχνίαστοι επί 20 χρόνια φόνοι οδήγησαν την αστυνομία στον «Κυνηγό των Ζόμπι», ο οποίος αποδείχτηκε ότι ήταν ένας νέος Τζακ αντεροβγάλτης.  Οι φρικιαστικές δολοφονίες δύο νεαρών γυναικών κοντά σε μια δημοφιλή ποδηλατική διαδρομή στο Φοίνιξ, της Αριζόνα, προβλημάτιζαν τις αστυνομικές αρχές για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Τα ίχνη αίματος οδήγησαν την αστυνομία στην ταυτοποίηση των δύο θυμάτων. Ήταν η Άντζελα Μπρόσο και η Μέλανι Μπέρνας. Βρέθηκαν νεκρές στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το κεφάλι της Brosso είχε αποκοπεί. Ένα παιδικό ρούχο -ένα κορμάκι- είχε τοποθετηθεί στο σώμα της Bernas. Και οι δύο είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση. Αλλά οι θάνατοί τους έμειναν ανεξιχνίαστοι και είχαν γίνει σχεδόν ένας τρομακτικός αστικός μύθος στην πόλη, μέχρι που η τεχνολογία του DNA προχώρησε και οδήγησε την αστυνομία στον Μράιαν Μίλερ.

Ο Μίλερ ήταν γνωστός ως προσωπικότητα, με το ψευδώνυμο “Ο δολοφόνος των ζόμπι”. Συχνά ντυνόταν «κυνηγός ζόμπι» και πόζαρε με αστυνομικούς, μπροστά από το «ματωμένο» παλιό αστυνομικό όχημα που είχε αγοράσει. Το παλιό περιπολικό ήταν αξεσουάρ της στολής του κυνηγού.  «Θυμάμαι να κοιτάζω αυτή τη φωτογραφία και να σκέφτομαι: “Κρύβεται σε κοινή θέα”», δήλωσε ο Troy Hillman, πρώην αρχιφύλακας της αστυνομίας του Φοίνιξ, στην εκπομπή «Snapped, tις Κυριακές στο Oxygen. “Ακριβώς εκεί. Μας κοροϊδεύει”.

Πώς δολοφονήθηκε η Άντζελα Μπρόσο

Στις 8 Νοεμβρίου 1992, ο φίλος της Angela Brosso κάλεσε το 100 στο Φοίνιξ για να αναφέρει ότι η φίλη του είχε βγει για ποδήλατο και δεν είχε επιστρέψει ακόμα. Θα γιόρταζε τα 22α γενέθλιά της και εκείνος της είχε φτιάξει μια τούρτα όσο εκείνη έλειπε.

Όταν οι αστυνομικοί έλεγξαν το ποδηλατόδρομο Arizona Canal, το μέρος όπου η Brosso συνήθως έκανε βόλτες, βρήκαν αίμα στο μονοπάτι. Ακολουθώντας το αίμα, ανακάλυψαν ένα ακέφαλο σώμα, γυμνό εκτός από παπούτσια και κάλτσες. Είχε επίσης σημάδια και πληγές στην περιοχή των γεννητικών της οργάνων και ένα κόψιμο, μια τομή, στο στέρνο της.

“Φαινόταν ότι ο δράστης είχε προσπαθήσει να την κόψει στη μέση, αλλά δεν τα κατάφερε”, δήλωσε ο Hillman.
Η αστυνομία δήλωσε ότι η Brosso δεν είχε αμυντικά τραύματα και δέχθηκε επίθεση από πίσω, με μια μαχαιριά στην πλάτη που διαπέρασε την καρδιά της.
«Δεν είχαμε ξαναδεί τέτοιο έγκλημα», δήλωσε ο Ντάρεν Μπερτς, πρώην ντετέκτιβ της αστυνομίας του Φοίνιξ, στο Snapped. “Αυτό ήταν βάναυσο, πέρα από την κτηνωδία”.

Η Μπρόσο  είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση – τα ματωμένα ρούχα της τα είχαν σκίσει για να αφαιρέσουν από το σώμα της και τα είχαν αφήσει στον τόπο του εγκλήματος. Οι ειδικοί μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα προφίλ DNA υπόπτου από τα στοιχεία, αλλά δεν μπορούσαν να το ταυτίσουν με κάποιον.

Περίπου 10 ημέρες μετά τη δολοφονία της, η αστυνομία έλαβε μια πληροφορία ότι ένα κεφάλι είχε βρεθεί στο κανάλι, περίπου δύο μίλια νότια του τόπου της δολοφονίας.
“Το κεφάλι της Άντζελα – δεν ταίριαζε”, δήλωσε ο Χίλμαν. “Ο βαθμός αποσύνθεσης του κεφαλιού δεν ήταν συμβατός με το πόσο καιρό θα μπορούσε ενδεχομένως το κεφάλι να ήταν στο νερό”.
Αυτό οδήγησε την αστυνομία να πιστέψει ότι ο ύποπτος είχε αποθηκεύσει το κεφάλι της Brosso σε καταψύκτη για μέρες για να το διατηρήσει, πριν το πετάξει στο κανάλι.

Συνδέονται οι δύο δολοφονίες;

Αν και η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να διερευνήσει τη δολοφονία της Angela Brosso, 10 μήνες αργότερα, ο ύποπτος ξαναχτύπησε. Τον Σεπτέμβριο του 1993, ένα πτώμα βρέθηκε να επιπλέει στο κανάλι.  Αμέσως η αστυνομία διαπίστωσε ομοιότητες μεταξύ των δύο δολοφονιών. Φάνηκε ότι το νέο θύμα, που ήταν επίσης γυναίκα, είχε δεχθεί επίθεση στον ποδηλατόδρομο και έφερε μαχαιριά στην πλάτη. Το θύμα είχε συρθεί σε σημαντική απόσταση, αφήνοντας ίχνη αίματος. Τα ρούχα της είχαν κοπεί, αλλά αυτή τη φορά ο δράστης είχε ξαναντύσει το θύμα με ένα παιδικό, τιρκουάζ κορμάκι.

Παρόλο που το θύμα δεν ήταν αποκεφαλισμένο, είχε χαρακιές με μαχαίρι στο σώμα της παρόμοιες με αυτές της Brosso, και είχε επίσης υποστεί σεξουαλική επίθεση.
Η αστυνομία ανακάλυψε σύντομα ότι το πτώμα ανήκε στη 17χρονη Melanie Bernas, η οποία είχε δηλωθεί ως αγνοούμενη από τη μητέρα της το προηγούμενο βράδυ.

Οι εμπειρογνώμονες συνέλεξαν επίσης DNA, αλλά η τεχνολογία δεν ήταν αρκετά προηγμένη ώστε να αποδειχθεί αν ο ύποπτος για τη δολοφονία της Brosso ήταν ο ίδιος με τον θάνατο της Bernas. Αυτό κράτησε έξι χρόνια. Το 1999, οι υποθέσεις δολοφονιών συνδέθηκαν επίσημα, αλλά εξακολουθούσαν να μην δίνουν κανέναν ύποπτο.

Πώς η νέα τεχνολογία DNA οδήγησε την αστυνομία στον ύποπτο Μπράιαν Μίλερ

Οι δολοφονίες των Bernas και Brosso παρέμεναν ανεξιχνίαστες για χρόνια. Αλλά το 2011, ένας τοπικός ειδησεογραφικός σταθμός θέλησε να κάνει μια ενημέρωση για τους φόνους, με αποτέλεσμα οι ντετέκτιβ ανεξιχνίαστων υποθέσεων να ανοίξουν ξανά τις υποθέσεις. Αυτή τη φορά, υπήρχε η τεχνολογία για να χρησιμοποιηθεί το προφίλ DNA του υπόπτου και να συνδεθεί με έναν συγγενή σε μια βάση δεδομένων γενεαλογίας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, ειδικοί εγκληματολόγοι – γενεαλόγοι εξέτασαν αναλυτικά το DNA του υπόπτου και βρήκαν ταυτοποίηση. Το όνομα της οικογένειας που ταίριαζε με το προφίλ DNA ήταν Μίλερ, και υπήρχαν πέντε πιθανοί ύποπτοι άνδρες με το επώνυμο Μίλερ.
Το όνομα του Μπράιαν Μίλερ τράβηξε την προσοχή των αρχών επιβολής του νόμου. Αποδείχθηκε ότι η αστυνομία είχε παραβλέψει επίσης μια παλιά πληροφορία που μπορούσε να συνδέσει τους κρίκους και να φτάσει στο όνομα του Miller.

“Οι τρίχες στο σβέρκο μου σηκώθηκαν”, δήλωσε ο Χίλμαν. “Ένας ανώνυμος είχε τηλεφωνήσει το 1994 και είπε ότι ήξερε κάτι για το κορμάκι, ότι πίστευε πως ήταν το ίδιο κορμάκι που βρέθηκε στο πτώμα της Μέλανι, και ότι ανήκε στον Μπράιαν”.

Καθώς η αστυνομία έψαχνε περισσότερο στο ιστορικό του Miller, αυτό που αποκάλυψε τους προκάλεσε σοκ. Το 1989, όταν ήταν έφηβος, είπε στις αστυνομικές αρχές ότι είχε δει μια γυναίκα που έμοιαζε με τη μητέρα του. Έτρεξε , την έπιασε και την μαχαίρωσε στην πλάτη.  Επειδή ήταν ανήλικος, ο Μίλερ στάλθηκε σε φυλακή ανηλίκων. Όταν επρόκειτο να αποφυλακιστεί στα 18α γενέθλιά του, η μητέρα του παρουσίασε στο δικαστήριο ένα γράμμα που είπε ότι βρήκε στο δωμάτιό του.

“Αυτό το γράμμα ονομαζόταν “Το σχέδιο””, δήλωσε η δημοσιογράφος Briana Whitney στο Snapped. “Και σε αυτό το κομμάτι χαρτί, ο Bryan είχε περιγράψει βήμα προς βήμα τι ήθελε να κάνει σε μια γυναίκα. Αυτό περιλάμβανε άγριες σεξουαλικές πράξεις εναντίον της, γραφιστικές περιγραφές του είδους των σεξουαλικών πραγμάτων που ήθελε να της κάνει, και τελικά να την σκοτώσει.”

Παρά την επιστολή, ο Μίλερ αφέθηκε ελεύθερος το 1990. Όταν οι ντετέκτιβ έμαθαν για την επιστολή αυτή το 2014, έμειναν άναυδοι. Τότε μόνο σκέφτηκαν ξαφνικά ότι μπορεί να ήταν αυτός ο άνθρωπος που έψαχνε η αστυνομία τόσα χρόνια, για τις δύο δολοφονίες.

Τότε η αστυνομία άρχισε να ψάχνει το ιστορικό του Μίλερ, κι ασ είχε αυτός αφεθεί ελεύθερος. Παντρεύτηκε μια γυναίκα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά τις δολοφονίες της Angela Brosso και της Melanie Bernas, και μετακόμισαν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου απέκτησαν μαζί μια κόρη.

Έμαθαν επίσης ότι είχε εμπλακεί σε άλλο ένα μαχαίρωμα ενώ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, μιας γυναίκας που ονομαζόταν Melissa Ramirez. Όταν συνελήφθη, ισχυρίστηκε ότι η Ramirez προσπάθησε να τον ληστέψει και ότι άρα το μαχαίρωμα ήταν αυτοάμυνα. Οι ένορκοι τον αθώωσαν. Επειδή δεν καταδικάστηκε, το προφίλ του DNA του δεν μπήκε ποτέ στα συστήματα της αστυνομίας.

Το διαζύγιο

Το 2006, ο Μίλερ και η σύζυγός του πήραν διαζύγιο και αυτός επέστρεψε στο Φοίνιξ με την κόρη του. Η αστυνομία έμαθε ότι στα χόμπι του περιλαμβανόταν το steampunk. Είναι ένα υποείδος της επιστημονικής φαντασίας που παρουσιάζει τεχνολογία και σχεδιαστική αισθητική εμπνευσμένη από τις βιομηχανικές ατμοκίνητες μηχανές του 19ου αιώνα
“Ο ευκολότερος τρόπος για να εξηγήσω το steampunk θα ήταν, ότι είναι σχεδόν σαν μια φανταστική ιστορική αναπαράσταση του 1800”, δήλωσε ο Mike Syfritt, πρώην φίλος του Bryan Miller, στο Snapped.

Η αστυνομία βρήκε επίσης ότι ο Μίλερ δημιούργησε μία περσόνα, έναν χαρακτήρα που «έπαιζε» δημοσίως με την ονομασία «Ο κuνηγός των Ζόμπι». Η στολή του περιελάμβανε μια καμπαρντίνα, γυαλιά, κράνος και όπλο. Αγόρασε επίσης ένα παλιό αστυνομικό αυτοκίνητο, το έβαψε για να μοιάζει ματωμένο και πήγαινε με αυτό σε παρελάσεις και φεστιβάλ όπου υποδυόταν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Τον κυνηγό ζόμπι.

Η αστυνομία χρειαζόταν το DNA του. Ο Μίλλερ ήταν πια 42 ετών. Αλλά δεν είχε κάνει κάτι για να αναγκαστεί να δώσει δείγμα DNA. Έτσι η αστυνομία δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις υποψίες της. Οι αστυνομικοί προσποιήθηκαν όμως ότι τον προσέλαβαν για να βοηθήσει με την “ασφάλεια” στις εγκαταστάσεις διανομής όπου εργαζόταν και έτσι κατάφεραν να πάρουν το DNA του από ένα ποτήρι νερό. Το DNA του ταίριαζε με το προφίλ DNA του υπόπτου.

Τον έκαψε η πρώην του

Όταν η αστυνομία τον ρώτησε σχετικά με το DNA του που τον συνδέει με τους φόνους της Angela Brosso και της Melanie Bernas, είπε “Δεν βλέπω πώς είναι δυνατόν. Δεν σκότωσα κανέναν”. Η πρώην σύζυγος του Μίλερ συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης του το 2022.

“Μας είπε κάποια ανησυχητικά πράγματα για τη σεξουαλική τους ζωή”, δήλωσε ο Χίλμαν. “Συγκεκριμένα, είπε ότι έφερνε ένα μαχαίρι και την χαράκωνε αι έγλειφε το αίμα της”. Είπε επίσης ότι η συμπεριφορά του είναι αυτή που οδήγησε στο διαζύγιό τους.

“Άρχισε να θέλει βίαια παιχνίδια ρόλων που την ενοχλούσαν και οδήγησαν στο τέλος του γάμου τους”, δήλωσε ο Στιούαρτ Σόμερσο, ντετέκτιβ της αστυνομίας του Φοίνιξ, στο Snapped.

Στη δίκη, η υπεράσπιση του Μίλερ υποστήριξε όχι ότι δεν σκότωσε τις γυναίκες, αλλά ότι η δύσκολη και κακοποιητική παιδική του ηλικία τον έκανε να μην είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Οι ένορκοι δεν το πίστεψαν.

Στις 11 Απριλίου 2023, περισσότερα από τριάντα χρόνια αργότερα, ο Bryan Miller κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες, τις απαγωγές και τις σεξουαλικές επιθέσεις της Angela Brosso και της Melanie Bernas.

“Αυτή είναι η δική μας εκδοχή του Τζακ του Αντεροβγάλτη”, δήλωσε ο Σόμερσο. “Είχαμε θύματα που δολοφονήθηκαν με φρικτό τρόπο και κανείς δεν ήξερε ποιος το είχε κάνει. Ενστάλαξε μεγάλο φόβο σε πολλούς ανθρώπους”.

Ο δικαστής καταδίκασε τον Μίλερ σε θάνατο. Η υπεράσπισή του αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ