Νετανιάχου: Οι σύμμαχοι μας συμβουλεύουν, αλλά θα αποφασίσουμε μόνοι μας – Νέα σκληρή προειδοποίηση του Ιράν στο Τελ Αβίβ

Παραμένει ψηλά το θερμόμετρο στην Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ επεξεργάζεται τις επιλογές του μετά την ιρανική επίθεση. Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί «άγρια» και «αυστηρά».

Κρεμλίνο: Αρνείται να απαντήσει εάν γνώριζε για την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας και τους ευχαρίστησε για τη συμβολή των χωρών τους. Ωστόσο δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει τις δικές του αποφάσεις για την ασφάλεια.

«Οι σύμμαχοί μας έχουν κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές. Το εκτιμώ, αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω: Θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Ισραήλ: Ετοιμάζεται για το «χτύπημα» περιορισμένης έκτασης στο Ιράν – Οι 3 επιλογές και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέβιντ Κάμερον βρέθηκε σήμερα στο Ισραήλ, μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ζητώντας αυτοσυγκράτηση ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Ισραήλ ότι η Μέση Ανατολή δεν πρέπει να αφεθεί να διολισθήσει σε μια κατάσταση της οποίας η έκβαση είναι εντελώς απρόβλεπτη.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Καταδίκη της ιρανικής επίθεσης, αναφορές σε Τουρκία και Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων

«Όλοι πρέπει τώρα να ενεργήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα» τόνισε η Μπέρμποκ. Και συνέχισε: «Μια κατακόρυφα αυξανόμενη κλιμάκωση δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν, ούτε την ασφάλεια του Ισραήλ, ούτε τις πολλές δεκάδες ομήρων που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς, ούτε τον ταλαιπωρημένο πληθυσμό της Γάζας, ούτε τους πολλούς ανθρώπους στο Ιράν που υποφέρουν και οι ίδιοι από το καθεστώς, ούτε τις τρίτες χώρες της περιοχής που απλά θέλουν να ζήσουν ειρηνικά».

Σκληρή προειδοποίηση Ραΐσι στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί «άγρια» και «αυστηρά».

Η «παραμικρή» επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα αντιμετωπιστεί «με σφοδρότητα και αυστηρότητα», ανέφερε ο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ο πρόεδρος του Ιράν μιλούσε κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη, όπου η τοποθεσία άλλαξε από το σημείο όπου συνήθως πραγματοποιείται, κοντά στο μαυσωλείο του Ρουχολάχ Χομεϊνί, σε ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη βορειοανατολική Τεχεράνη.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά του Ισραήλ ήταν «περιορισμένη και τιμωρητική», ενώ υπογράμμισε ότι αν το Ιράν είχε «πραγματοποιήσει μια ισχυρότερη επιχείρηση, τότε τίποτα δεν θα είχε μείνει από το Ισραήλ».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη και εγκαθιδρύουν την κυριαρχία σε ολόκληρη την περιοχή και είναι απολύτως αξιόπιστες», πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Κρεμλίνο: Βρίσκεται σε επαφή με το Ιράν και το Ισραήλ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Μόσχα είχε προειδοποιηθεί για τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, αλλά κάλεσε όλες τις πλευρές στη Μέση Ανατολή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει χθες όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα προκαλούσαν νέα αντιπαράθεση, η οποία, όπως προειδοποίησε, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σήμερα αν η Τεχεράνη, με την οποία η Μόσχα διατηρεί στενούς δεσμούς, είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία εκ των προτέρων για τις πυραυλικές επιθέσεις του Σαββάτου στο Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να πει επί του θέματος.

«Δεν θέλουμε καν να μιλήσουμε για την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης. Αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ, του Ιράν και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει τις στενές, εποικοδομητικές επαφές εργασίας με το Ιράν», είπε ο Πεσκόφ. Και πρόσθεσε: «Έχουμε επίσης εποικοδομητικές επαφές με το Ισραήλ». Διεξάγουμε διάλογο, συζητάμε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν λογική αυτοσυγκράτηση».

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. «Εάν μιλάμε για μια ‘απευθείας’ σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δεν θα αποκαλούσα την παρούσα σύγκρουση έμμεση» τόνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Όταν καταστρέφεται το προξενείο μιας χώρας, δύσκολα μπορεί να ονομαστεί έμμεση σύγκρουση» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Κατάρ: Σε λεπτό σημείο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στην Γάζα

Ο συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός βρίσκονται σε λεπτό σημείο, λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

«Προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αντιμετωπίσουμε αυτό το εμπόδιο», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ καταδίκασε την «συλλογική τιμωρία» που ακολουθεί το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς και την τελευταία κλιμάκωση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, συνεχίζονται καθώς η κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται ανθρωπιστική κρίση, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ