Ανταπόκριση από Τελ Αβίβ: Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Μετά την συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου χθες το απόγευμα, η Ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα δώσει δυναμική και αποφασιστική απάντηση στο Ιράν, που όμως δεν θα επιτρέψει να πυροδοτήσει κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ανταπόκριση από το Τελ Αβίβ: Χρήστος Μαζανίτης

Το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι αποφασίστηκε «δυναμική» απάντηση στο Ιράν, αλλά μια απάντηση που δεν θα πυροδοτήσει ευρύτερο πόλεμο.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην Τεχεράνη θα μπορούσε να είναι «αν πάσα στιγμή».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιοάβ Γκάλαντ φέρεται να είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή» παρά να απαντήσει στους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν. Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγή, το μεγαλύτερο κανάλι του Ισραήλ, Channel 12, ισχυρίστηκε ότι το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αντεπιτεθεί «καθαρά και σθεναρά» κατά του Ιράν με μια απάντηση που είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει μια επίθεση τέτοιου μεγέθους εναντίον του να περάσει χωρίς αντίδραση».

Η απάντηση θα έχει επίσης σχεδιαστεί για να καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους Ιρανούς να «καθιερώσουν την εξίσωση» που προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε η έκθεση.

Αυτή είναι μια προφανής αναφορά στην προειδοποίηση του Ιράν ότι μελλοντικά ισραηλινά χτυπήματα στο ιρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών διπλωματικών του εγκαταστάσεων, θα αντιμετωπίζονται στο εξής και πάλι από ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ.

Το εύρος της ισραηλινής αντεπίθεσης φαίνεται ότι μπλοκάρει ωστόσο η πρόταση της Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε και το CNN, η Χαμάς φέρεται να πρότεινε την απελευθέρωση 35 ομήρων σε διάστημα ως 6 εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παλαιστίνιων που βρίσκονται κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

Νετανιάχου: Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος και θα νικήσουμε

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας χωρίς έλεος  και θα νικήσουμε», ήταν το μήνυμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τρίτη λίγο πριν από τη νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου για την ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση.

Επισκεπτόμενος κέντρο νεοσύλλεκτων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει τρεις στόχους στη Γάζα.

Μιλώντας σε νεοσύλλεκτους των IDF ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε είναι το πνεύμα. Είναι η ετοιμότητα που βλέπω στα μάτια σας, στους διοικητές μας, στον στρατό μας, στον λαό μας. Βασίζομαι σε εσάς και σας στηρίζω».

«Μίλησα με μερικούς από εσάς. Είδα τη σωματική και ψυχική ετοιμότητα. Έχετε μια μεγάλη τιμή σήμερα: συμμετέχετε στους IDF, στις υπέροχες επάλξεις, για να απωθήσετε έναν βάναυσο εχθρό, τα τέρατα που μας επιτέθηκαν. Τους χτυπάμε και εμείς χωρίς έλεος και θα τους νικήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ