Νέο Δελχί: Πάνω από 2.000 συλλήψεις και προσαγωγές, ελεύθερος ο ηγέτης του κινήματος «Κατσαρίδα»

Οι αρχές στο Νέο Δελχί παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η ινδική πρωτεύουσα αντιμετωπίζει δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων νέων που απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της χώρας. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ ο ιδρυτής του κινήματος «Κατσαρίδα», Αμπχιτζίτ Ντίπκε, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δικαστική απόφαση, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση.

Δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του κινήματος Cockroach Janta Party (CJP), με αίτημα την παραίτηση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ινδίας, Γκιανές Κουμάρ, στο Νέο Δελχί, την Κυριακή (11/10/2026). Φωτογραφία: REUTERS/Adnan Abidi.

Δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του κινήματος Cockroach Janta Party (CJP), με αίτημα την παραίτηση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ινδίας, Γκιανές Κουμάρ, στο Νέο Δελχί, την Κυριακή (11/10/2026). Φωτογραφία: REUTERS/Adnan Abidi.

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Πάνω από 2.000 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο Νέο Δελχί κατά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, με τον ηγέτη του κινήματος «Κατσαρίδα», Αμπχιτζίτ Ντίπκε, να αφήνεται ελεύθερος έπειτα από δικαστική απόφαση.
  • Οι διαδηλώσεις απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ινδίας, Γκιανές Κουμάρ, λόγω της αμφιλεγόμενης αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων και της διαγραφής περίπου 130 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
  • Η αντιπολίτευση καταγγέλλει υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας, ενώ το κίνημα «Cockroach» δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις, που ονομάζονται «Season 2», θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές στο Νέο Δελχί, καθώς η ινδική πρωτεύουσα βρίσκεται αντιμέτωπη με δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων νέων που απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της χώρας. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση κατά τις διαδηλώσεις του Σαββάτου (10/10), ενώ ο ιδρυτής του κινήματος «Cockroach» («Κατσαρίδα»), Αμπχιτζίτ Ντίπκε, αφέθηκε ελεύθερος τα ξημερώματα της Κυριακής (11/10), έπειτα από δικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ντίπκε, ιδρυτής του κόμματος Cockroach Janta Party (CJP), και δύο ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος είχαν τεθεί υπό κράτηση το Σάββατο, αμέσως μετά την προσγείωση της πτήσης τους στο Νέο Δελχί.

Οι συλλήψεις και οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν ενώ το κίνημα σχεδίαζε μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή Τζαντάρ Μαντάρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστικού λειτουργού νωρίς την Κυριακή, ο οποίος διέταξε την απελευθέρωσή τους.

«Όρος: καμία διατάραξη της ειρήνης για έναν χρόνο», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η επικεφαλής της νομικής ομάδας του CJP, Ράτνα Σινγκ.

Ελεύθερος αφέθηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και ο δημοφιλής ακτιβιστής και δημιουργός περιεχομένου Ντρουβ Ράτι, ο οποίος είχε επίσης τεθεί υπό κράτηση. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών, η απελευθέρωσή του συνοδεύτηκε από τον όρο να μη συμμετάσχει σε νέες διαδηλώσεις.

Δύο γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας ακινητοποιούν διαδηλώτρια κοντά στο σημείο συγκέντρωσης του κινήματος Cockroach Janta Party (CJP), στο Νέο Δελχί, κατά τη δεύτερη ημέρα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, την Κυριακή (11/10/2026). Φωτογραφία: REUTERS/Adnan Abidi.

Πάνω από 2.000 προσαγωγές – Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του μετρό και του διαδικτύου

Οι αστυνομικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση περισσότερους από 2.000 ανθρώπους το Σάββατο, αποκλείοντας το κέντρο του Νέου Δελχί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μεγάλη συγκέντρωση.

Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη παραστρατιωτικών δυνάμεων εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, ενόψει της δεύτερης ημέρας κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, την Κυριακή άνοιξαν ξανά οι σταθμοί του μετρό, ενώ αποκαταστάθηκαν και οι υπηρεσίες διαδικτύου μέσω κινητών τηλεφώνων, οι οποίες είχαν διακοπεί στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από όσους τέθηκαν υπό κράτηση κατά την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επικριτές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι κατήγγειλαν υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών.

Παράλληλα, όργανο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις ινδικές αρχές να διασφαλίσουν τον σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας απέρριψε την παρέμβαση, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση του ΟΗΕ «επιλεκτική» και κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας».

Γιατί διαδηλώνουν οι νέοι – Η διαγραφή 130 εκατομμυρίων ψηφοφόρων

Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται με αίτημα την παραίτηση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ινδίας, Γκιανές Κουμάρ, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων.

Σύμφωνα με το Reuters, επικριτές της διαδικασίας καταγγέλλουν ότι οι αλλαγές ευνοούν δυσανάλογα το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata Party (BJP) του Ναρέντρα Μόντι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 12 χρόνια.

Η ένταση κλιμακώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η εφημερίδα Indian Express αποκάλυψε ότι δύο αναπληρωτές του Κουμάρ είχαν διατυπώσει εσωτερικά σοβαρές επιφυλάξεις για την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, τις διαδικασίες εγγραφής ψηφοφόρων και τα ψηφιακά συστήματα.

Γυναίκα περνά μπροστά από τα οδοφράγματα που έχει τοποθετήσει η αστυνομία του Νέου Δελχί, καθώς συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ινδίας, την Κυριακή (11/10/2026). Φωτογραφία: REUTERS/Bhawika Chhabra.

Σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής που επικαλείται το κυβερνών κόμμα, περίπου 130 εκατομμύρια ονόματα έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, αριθμός μεγαλύτερος από τον συνολικό πληθυσμό της Ιαπωνίας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 63 εκατομμύρια πολίτες που είχαν μετακομίσει και 30 εκατομμύρια των οποίων η διαμονή δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι διαγραφές πλήττουν δυσανάλογα μουσουλμάνους ψηφοφόρους και άλλες μειονότητες, που θεωρείται λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν το κυβερνών κόμμα.

Από την πλευρά τους, τόσο η εκλογική επιτροπή όσο και το BJP απορρίπτουν τις κατηγορίες περί χειραγώγησης της εκλογικής διαδικασίας.

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι οι διαφορετικές απόψεις αποτελούν φυσιολογικό μέρος των εσωτερικών διαβουλεύσεων, ενώ το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τους επικριτές του ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία αμφισβητώντας νόμιμες εκλογικές διαδικασίες.

Από τη διαδικτυακή σάτιρα στις μαζικές διαδηλώσεις

Το κίνημα Cockroach Janta Party ξεκίνησε ως διαδικτυακή πολιτική σάτιρα, αλλά εξελίχθηκε γρήγορα σε οργανωμένη ομάδα πολιτικής πίεσης.

Είχε προηγουμένως πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις για τις διαρροές θεμάτων εξετάσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την παραίτηση του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Μόντι.

Πλέον, οι υποστηρικτές του κινήματος έχουν ονομάσει τις νέες κινητοποιήσεις «Season 2» («Δεύτερη Σεζόν»), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν μέχρι να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα της Ινδίας.