Φινλανδία: Και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ –  Η Ρωσία προειδοποιεί με «αντίμετρα»

Επισήμως η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρέδωσε στον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαουλί Νιίστο, το πρακτικό εισδοχής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν, χαιρέτισε την παράδοση από την Τουρκία του επικυρωμένου πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο τώρα τίθεται σε ισχύ.

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί μαζί με τις άλλες συμμαχικές σημαίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια μιας τελετής, παρουσία του προέδρου Σαουλί Νιινίστο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Από σήμερα θα κυματίζουν 31 σημαίες στο ΝΑΤΟ – ως σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύης μας», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, λίγο πριν από την τελετή έπαρσης της σημαίας.

«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για την ίδια τη χώρα, για την ασφάλεια των σκανδιναβικών χωρών και για το ΝΑΤΟ συνολικά», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαι βαθιά περήφανος που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να καλωσορίσω και τη Σουηδία το συντομότερο δυνατό. Σε τέτοιους καιρούς οι φίλοι και οι σύμμαχοι είναι πιο σημαντικοί παρά ποτέ και η Φινλανδία τώρα έχει τους ισχυρότερους φίλους και συμμάχους στον κόσμο».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, «αλλά σήμερα αποδείξαμε στον κόσμο ότι απέτυχε, ότι η επιθετικότητα και ο εκφοβισμός δεν λειτουργούν. Αντί για λιγότερο ΝΑΤΟ επέτυχε ακριβώς το αντίθετο, περισσότερο ΝΑΤΟ και η πόρτα μας παραμένει ορθάνοιχτη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Νιίστο τόνισε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Φινλανδία και για το ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για την ευτυχία των ανθρώπων», τόνισε και ευχήθηκε σύντομα η Σουηδία να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

Νίκος Δένδιας: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα»

Την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, είναι κατ’ αρχάς μια επέτειος, η 74η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Αλλά επίσης, αυτή η πολύ σημαντική επέτειος συνδυάζεται με την είσοδο στη συμμαχία μίας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής χώρας, της Φινλανδίας. Και νομίζω ότι η είσοδος της Φινλανδίας έχει μια άλλη σημειολογία. Ενισχύει την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία αυτού του πλανήτη.

Είναι επίσης μια συμμαχία αξιών, η οποία θα εμβαθύνει και θα προβάλλει αυτές τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται. Το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο  Άντονι Μπλίνκεν

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

 Η Ρωσία προειδοποιεί με «αντίμετρα»

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τον υπουργός Άμυνα Σεργκέι Σοϊγκού να κάνει λόγο ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά “παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων” και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.

Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.

Η Φινλανδία πρόκειται να ενταχθεί επισήμως στη Ατλαντική Συμμαχία αργότερα σήμερα.

Ο Σοϊγκού ενημέρωσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία στη διάρκεια συνεδρίασης ότι η ένταξη της Φινλανδίας “προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης” στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που δίνει η Ρωσία.

Ο Σοϊγκού είπε ότι η Ρωσία λαμβάνει πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση της δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος του στενού συμμάχου της Μόσχας, της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο αντιποίνων. Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ανέφεραν σήμερα η Μόσχα και το Μινσκ, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή όπλων αυτού του τύπου στη Λευκορωσία.

«Ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο Σοϊγκού.

«Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του (…) σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης», πρόσθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης.

Στις 25 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλισθεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα λεγόμενα «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, όμως η καταστροφική ακτίνα τους είναι πιο περιορισμένη από αυτή των «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων.

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επιπλέον των τακτικών πυρηνικών όπλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ